Societat

Societat

Preparació de la mobilització de l'Onze de Setembre

Salt s'aboca en la Diada

L'equip de govern ho veu com una “oportunitat única” perquè la gent conegui “de primera mà com és Salt realment”

Es vol aprofitar per donar a conèixer les “infinites” entitats de la vila amb activitats al llarg del dia

Aquest Onze de Setembre Salt es convertirà en l'epicentre de les comarques gironines en ser la seu de l'acte descentralitzat a la demarcació de la mobilització A punt de l'ANC. S'hi esperen 60.000 persones. Serà sens dubte la manifestació més gran del municipi i una de les mobilitzacions més importants de la història a les comarques gironines, junt amb la Via Catalana el 2013. Tots els ulls dels gironins –en molts casos in situ– es giraran cap a Salt. I la gent de Salt ho afronta amb molta “il·lusió”, segons destaca l'alcalde, Jordi Viñas, que té clar que és una “oportunitat única” perquè la gent “conegui de primera mà com és Salt realment”. L'equip de govern –format per ERC i IpS-CUP– ha ofert des del primer moment “la màxima col·laboració i aportació” per la gran oportunitat que suposa “per posar Salt al mapa i donar una visió diferent del municipi, donant a conèixer les activitats, els espais i les infinites entitats potents i amb molt bagatge que hi ha”, assenyala Viñas. És per això que s'està treballant per muntar activitats al llarg de la jornada. L'acte central de l'ANC, a les 17.14 h de la tarda, serà al passeig Països Catalans, però abans el centre neuràlgic serà l'era de Cal Cigarro, on hi haurà la fira d'entitats. La idea, però, és que hi hagi activitats en altres punts “perquè la gent pugui passejar i conèixer el poble”. Viñas subratlla la implicació i la “il·lusió” de la societat civil saltenca, com ho demostra el fet que ja hi ha 110 voluntaris.

L'acte, però, suposa un important repte logístic per coordinar l'arribada de tanta gent. Viñas explica que ja han tingut diverses reunions de coordinació amb altres actors implicats, sobretot amb els municipis del voltant, i que s'està treballant per trobar espais per als busos. L'Ajuntament crearà aviat un apartat al web amb informacions pràctiques per als visitants. En aquest sentit, s'ha fet, per exemple, una crida als bars i restaurants perquè obrin l'Onze amb menús tancats o combos per endur-se i perquè autoritzin el consistori a incloure'ls en un llistat al web.

Incloure tothom en el procés

Com a les altres quatre ciutats escollides –Barcelona, Tarragona, Lleida i Berga–, Salt representarà per la Diada un valor de la república catalana. Serà la república de la solidaritat i la diversitat. De fet, Núria Quintana, representant gironina al secretariat nacional de l'ANC, explica que el motiu per elegir Salt com a seu gironina –alguns han criticat que no es faci a la capital, com passa a les altres tres demarcacions catalanes– va ser justament perquè els va semblar que “Salt era el millor lloc per representar la república de la solidaritat, per mostrar clarament que a Catalunya tots hi cabem; serà una imatge molt potent”.

Viñas, per la seva banda, deixa clar que l'elecció és una “estratègia de l'ANC” i no una petició de la vila, però destaca que Salt és “un reflex del que serà la societat del segle XX”. Així, ho veu com “una oportunitat per a Salt i pe al país de sumar gent al procés, que la població que no és d'origen català se'n senti partícip i s'hi impliqui”, i remarca: “També formen part del país i amb ells hem de construir el nou país. O sumem tots o no ens en sortirem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia