cultura

cultura

necrològica

Mor l'escriptor Víctor Mora, pare del ‘Capitán Trueno'

També va crear personatges com ‘El Jabato', ‘El Corsario de Hierro' i ‘Tallaferro l'Almogàver'

La seva obra com a novel·lista i guionista de còmics ha estat traduïda a diferents idiomes

L'escriptor barceloní Victor Mora Pujadas, creador del còmic El Capitán Trueno ha mort als 85 anys, segons ha pogut saber aquest diari. Mora va publicar des de mitjan anys 50 còmics, novel·les i contes traduïts a diferents idiomes.

Nascut a Barcelona el 6 de juny de 1931 i exiliat a França al final de la Guerra Civil, Mora es va formar com a autodidacte (va haver de deixar l'escola als 11 anys) llegint llibres d'aventures i còmics. El 1951, amb vint anys, va començar a treballar a l'Editorial Bruguera com a redactor i traductor. El 1956 presenta el guió del que serà el seu personatge més popular: El Capitán Trueno, que es converteix en un dels clàssics del còmic a l'Estat amb els dibuixos de Miquel Ambrosio, Ambrós.

Com a guionista de còmics va crear prop dos centenars de personatges, entre els quals El Jabato, El Corsario de Hierro, El Cosaco Verde, i Tallaferro l'Almogàver, aquest últim publicat el 1989 al diari Avui amb dibuixos dels germans Blasco.

Entre el 1988 i 1992 va dirigir la revista TBO.

En l'àmbit de la narrativa, Mora va retratar l'ambient de la dictadura en obres com Els plàtans de Barcelona (1966) –que no podrà ser publicada en català fins al 1972 a causa de la censura– i que forma una trilogia amb París flash-back (1978) i El tramvia blau (1985).

Mora va militar en el PSUC durant la dictadura, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l'exili a França entre 1963 i 1968.

Segons la fundació que du el seu nom, tota la seva obra és “un retrat del segle XX des d'una òptica progressista i sense concessions.

Mora, que va publicar en català, castellà i francès, ha estat traduït a llengües com l'alemany, el búlgar, hongarès, portuguès, romanès, txec i rus.

El 1996 va patir un accident vascular cerebral. Fruit d'aquesta experiència va escriure Diari de bord (sense navegar i a punt de naufragi) (2000).

Al llarg de la seva trajectòria va rebre reconeixements públics com la creu de Sant Jordi, (1997), el Gran Premi del Saló del Còmic (1998). El govern francès el va nomenar Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres.

L'Ajuntament de l'Escala, on s'ubica la Fundació Víctor Mora, ha expressat el seu “més sentit condol” a la família i amics de l'autor, al qual qualifica de “tot un referent cultural del país”.

La vetlla es durà a terme al Tanatori de la Ronda de Dalt, sala 5, de Barcelona, demà dijous de 10 a 22 hores. I la cerimònia, divendres, a les 10.30 hores, al mateix tanatori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia