Urbanisme

Municipal

El Consorci del Besòs insta Endesa a fer reparacions a les tres xemeneies

L'informe, fet arran de l'oferta de cessió, xifra en nou milions el cost de les millores necessàries

S'hi han trobat danys associats a la falta de manteniment

La falta de manteniment de l'edifici de les tres xemeneies ha provocat desperfectes a la superfície, segons un informe encarregat pel Consorci del Besòs que ha fet una empresa especialitzada. L'estudi xifra en nou milions d'euros el cost de les obres per garantir que l'emblemàtica estructura es mantingui en bon estat. D'aquests, prop de 8,5 serien per a l'execució de l'obra, i una mica més de mig milió s'hauria de destinar a la redacció del projecte, la direcció d'obra i la coordinació de seguretat, tal com detalla l'informe.

Tot i que les dades necessàries per tenir la diagnosi s'han obtingut sense poder accedir a totes les zones del complex, d'on tampoc s'han pogut extreure mostres ni fer cales, la conclusió és que no hi ha fissures estructurals noves des de l'any 2008, quan la mateixa empresa en va fer un estudi previ. El que sí que es constata és l'aparició de danys a l'estructura de formigó armat, com fissures i escrostonaments al recobriment a causa de la corrosió de les armadures d'acer. L'escassa fondària dels recobriments i l'ambient agressiu en què es troba l'edifici han provocat, segons l'informe, nombroses lesions associades a la durabilitat del material.

Decisió unànime

Arran de les conclusions de l'estudi, en l'última reunió del consell general del Consorci del Besòs, es va aprovar per unanimitat demanar per escrit a Endesa, propietària de la infraestructura, que es faci càrrec de les tasques de reparació necessàries i que n'assumeixi el cost. Aquest seria el pas previ per començar les negociacions encaminades a acceptar la cessió de les tres xemeneies i l'edifici de turbines, que Endesa va oferir l'abril de l'any passat a l'Ajuntament de Sant Adrià i al Consorci del Besòs. L'alcalde adrianenc, Joan Callau, explica que l'informe ha servit per quantificar el cost total dels danys a la instal·lació i reitera que es tracta d'una propietat privada. “Tenim clar que els costos de reparació de les tres xemeneies no poden sortir de les arques municipals”, manté Callau.

Les tres xemeneies i la sala de turbines van ser declarades bé cultural d'interès local l'any passat. Per aquest motiu, la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies reitera que el manteniment de l'edifici ha d'anar a càrrec del propietari i en contextualitzen la xifra dels costos. “Nou milions d'euros suposen un 0,6% del benefici net del 2016 declarat per Endesa”, expliquen, i hi afegeixen que l'empresa s'ha estalviat l'enderrocament del que queda de la central tèrmica, que es va frenar a partir de la catalogació.

Poques esperances

Els grups de l'oposició municipal de Sant Adrià, que van conèixer els detalls de l'informe per part del gerent del Consorci del Besòs, Sito Alarcon, coincideixen en la petició perquè Endesa assumeixi les reparacions tot i que es mostren molt poc esperançats que l'empresa accepti fer-ho ràpidament. “Estem segurs que Endesa hi posarà totes les traves, però la llei està de la nostra banda”, assegura el regidor de Sant Adrià en Comú, Joan Belda. Des d'ERC, Antoni Vélez, que també desconfia de la resposta d'Endesa, explica que els autors de l'informe no han tingut la col·laboració dels propietaris de l'edifici de les tres xemeneies a l'hora de fer-ne una diagnosi acurada i recorda que Endesa té “un deute històric amb Sant Adrià”.

LA XIFRA

9
milions d'euros
és el cost total de la reparació, segons conclou l'informe encarregat pel Consorci del Besòs.

LA FRASE

Tenim clar que els costos de reparació de les tres xemeneies no poden sortir de les arques municipals
Joan Callau
alcalde de sant adrià de besòs

Candidates a monument modern

Les tres xemeneies han estat nominades per la World Monuments Fund com a candidates a formar part de la llista de monuments de l'era moderna. La institució, dedicada a la difusió del patrimoni cultural internacional i situada a Nova York, ha obert un procés de votació en línia per valorar quins són els monuments moderns amb més vots populars. A la llista, hi figuren quaranta edificis d'arreu del món. L'edifici de les tres xemeneies aquesta setmana tenia una cinquantena de vots, molt lluny dels prop de 5.000 de les dues propostes capdavanteres, un edifici abandonat de Montenegro i una capella de Taiwan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona