Medi ambient

medi ambient

Aigüestortes, amenaçat per l’excés de nitrogen

Noves investigacions publicades a la revista Ecosistemes, de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre, revelen que la biodiversitat dels ecosistemes protegits de la xarxa de Parcs Nacionals, sobretot els d’alta muntanya, podria estar amenaçada per excés de nitrogen a causa de la contaminació atmosfèrica. Segons aquest estudi sobre la qualitat de l’aire, el parc més amenaçat seria el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic de Catalunya que arriba a superar la càrrega crítica o dipòsit tolerable de nitrogen. El 99% de l’àrea avaluada (40,2 km²) d’aquest parc està en situació de risc.

En línies generals, aquest estudi alerta que els Parcs Nacionals més amenaçats per la petjada de nitrogen són els que tenen més altura mitjana i estan situats al nord de la Península. En aquest context, els espais naturals més amenaçats són Aigüestortes (2.368 m) i els Picos de Europa (1.368 m).

Segons Hèctor García Gómez, l’investigador que ha liderat aquest estudi, “alguns d’aquests parcs es troben a les zones que reben els nivells de dipòsit de nitrogen més alts, són àrees amb elevades taxes de precipitació, properes a regions altament poblades i industrialitzades, com la província de Barcelona i la costa cantàbrica, i afectades per la contaminació transfronterera (fins a un 60-70%) com en el cas del nord de l’Estat espanyol”.

Una altra dada destacada és que els hàbitats més amenaçats per contaminació de nitrogen són principalment els prats naturals dels parcs dels Picos de Europa i d’Aigüestortes, majoritàriament terrenys molt sensibles a aquest tipus de contaminació. Segons indica aquest estudi, “era previsible que les superacions de les càrregues crítiques de nitrogen es trobessin principalment en aquelles regions amb un elevat dipòsit d’aquests nutrients i en hàbitats molt sensibles a la contaminació”. Els autors de l’estudi indiquen que “encara hi ha molt poca informació sobre l’amenaça que aquest dipòsit de nitrogen pot representar per a la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes naturals”. Ara bé, d’acord amb l’avaluació de risc realitzada en aquest estudi, “el dipòsit atmosfèric de nitrogen ha de ser considerat un factor que actualment podria estar afectant la biodiversitat i la salut dels ecosistemes naturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia