Medi ambient

Acord històric pel cabal del Ter

Es vol reduir en deu anys l’aportació d’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona del 70 al 30%

Es preveuen diverses actuacions per

aconseguir l’objectiu

“Acord històric sobre la recuperació dels cabals del riu Ter.” Així ho va definir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que va presidir ahir la catorzena i última taula del Ter a Girona, en la qual han participat representats de nou entitats i administracions, que han coincidit a assenyalar la importància de l’acord. Després de més de sis mesos de reunions i moments més o menys crítics, l’acord al qual s’ha arribat estableix la reducció de l’aportació de l’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona a través d’un full de ruta a deu anys vista La reducció de l’aportació cap a l’àrea metropolitana, que actualment se situa en un màxim de 166 hectòmetres cúbics anuals, es farà progressivament en tres fases. “Un full de ruta clar, amb un calendari cert, amb mesures concretes i amb pressupost”, segons el conseller, per aconseguir que aquesta reducció de l’aportació que en determinats moments és del 70% passi a ser del 30%. Així, es plantegen tres escenaris a deu anys vista per “desplegar tots els instruments per fer-ho possible”. Això inclou la intensificació dels recursos del Llobregat millorant la rendibilitat de les depuradores i l’aposta per la reutilització i l’increment de producció d’aigua dessalinitzada. En aquest darrer sentit, es preveu l’ampliació de la dessalinitzadora de Blanes.

Tres escenaris

L’acord estableix que en el període 2018-2022 la transferència d’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona es redueixi a 140 hm³ anuals i que en cap cas superi els 700 hm³ en aquest període. Seran anys en què s’haurà d’incrementar l’aprofitament d’aigua del Llobregat, potenciar les plantes dessalinitzadores del Llobregat i la Tordera i de l’aigua regenerada. En aquesta primera fase, es preveu que l’Agència Catalana de l’Aigua elabori els documents tècnics necessaris per a l’ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera, que està a Blanes. La instal·lació ampliada tindrà capacitat per produir fins a 80 hm³ d’aigua. En aquest període també s’invertiran 23 milions d’euros a la conca del Ter en millores de sanejament, per incrementar el bon estat dels ecosistemes fluvials i en actuacions per millorar l’estat de l’aqüífer del baix Ter. També s’estudiarà la possibilitat de potenciar la reutilització a les depuradores de Torroella de Montgrí, Girona, la Bisbal d’Empordà, l’Escala i Palamós.

En el segon escenari, el del 2023-2027, s’hauran d’aplicar les mesures necessàries per passar dels 140 hm³ als 90 hm³ de mitjana plurianual i amb un màxim de 450 hm ³ en els quatre anys. Es preveu que en aquest període es dugui a terme l’execució de l’ampliació de la dessalinitzadora de Blanes. Actualment, la planta té capacitat per enviar 20 hm³ anuals cap a l’àrea metropolitana. Amb les obres que s’hi faran quadruplicarà la seva capacitat; és a dir, que podrà tractar fins a 80 hm³ anuals. Un cop executada l’ampliació, juntament amb noves instal·lacions de recàrrega i de recuperació d’aqüífers, es definirà la implantació completa dels cabals previstos en el pla sectorial de cabals de manteniment de la conca del Ter. També es duran inversions de sanejament a prop de 80 municipis de la conca del Ter, amb una inversió prevista de 39 milions.

La tercera i última fase s’estén des del 2028. Serà aleshores, com recull l’acord de la Taula del Ter, quan l’aportació màxima del riu cap a l’àrea metropolitana de Barcelona no podrà superar el 30% del cabal.

Per primer cop en 50 anys hi ha un acord per reduir el transvasament d’aigua del Ter
Narcís Illa
president de la comunitat de regants del baix ter
02.08.17
Dia
que es farà un acte solemne de signatura de l’acord, amb la presència del president de la Generalitat.
L’acord afecta més de cinc milions de veïns i veïnes que avui beuen d’aquesta xarxa del Ter-Llobregat
Eloi Badia
vicepresident de medi ambient de l’àrea metropolitana de barcelona
Es posa fi a una situació injusta i incomprensible del greuge que patia la conca del Ter
E
Josep Rull
conseller de territori i sostenibilitat
Els primers cinc anys es blinda el Ter quant a cabal, i després hi ha la posada en marxa d’infraestructures
Quim Roca
president del consorci del ter
És un acord que no hauria agradat a cap dels que ens hem assegut aquí; per tant, és un bon acord
Pau Masramon
portaveu d’aigua és vida
El més important de tot és que és un acord calendaritzat. Hi ha una sèrie d’accions concretades en quanties
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Instruments de seguiment

Una altra Taula del Ter i una Taula de l’Aigua

Segons va explicar Rull, amb l’objectiu de fer un seguiment de l’acord que s’oficialitzarà el 2 d’agost en un acte solemne a Girona, en la primera reunió de govern de després de l’estiu, es constituirà amb caràcter estable una Taula del Ter, que serà l’instrument d’avaluació del compliment de tots els compromisos i que es reunirà, com a mínim, un cop l’any. Aquesta taula farà l’avaluació i incorporarà les modificacions que siguin necessàries segons millores tecnològiques, estudis i programes de control del medi. Però també es preveu la constitució de la Taula de l’Aigua per definir i promoure actuacions durant el període 2017-2027 per complir els compromisos a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia