Infraestructures i serveis

crisi laboral a l’aeroport

La Guàrdia Civil s'incorpora dilluns als diversos controls de seguretat del Prat

Les administracions, encara “sorpreses” que l’acord establert durant la mediació no hagi estat acceptada pels treballadors

Si el conflicte segueix encallat, tal com sembla, hi haurà noves aturades parcials diumenge, i dilluns començarà una vaga de 24 hores indefinida

Des de la Generalitat s'ha demanat que els treballadors tornin a votar, i es pugui reiniciar la mediació

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha presidit aquest divendres la reunió del Comitè de Crisi que s'ha celebrat a Barcelona i que ha estudiat les alternatives a adoptar en l’Aeroport de Barcelona-El Prat després de la decisió d’ahir de l’assemblea de treballadors d’Eulen de no acceptar la proposta de mediació i mantenir les convocatòries de vaga, tant les aturades parcials d’avui i diumenge com la vaga indefinida i de 24 hores que hauria de començar dilluns. De la Serna, que ha de trobar-se amb membres del Govern català, i també amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que, tal i com estan les coses, només hi ha dos camins. El primer, fer les consultes a l'advocacia de l'Estat, i que ja s'han engegat, amb vista a poder iniciar un laude d'arbitratge de compliment obligatori. L'empresa i treballadors s'haurien de sotmetre al laude. En segon lloc, ha explicat que es reforçarà la presència de la Guàrdia Civil, que té la competència de la seguretat i ordre públic en els aeroports. No significa això que substitueixin els membres de l'empresa Eulen, però sí que garantiran que no hi hagi aglomeracions. I en cas necessari, i per això estaran formats, estaran en els controls. Avui, tant per part del ministre de Foment com per part de la consellera de Treball, les crítiques han estat molt dures cap al comitè de vaga d'Eulen. Els sorprèn que ahir, a l'assemblea de treballadors, es votessin propostes diferents del que s'havia acordat durant les llargues reunions de mediació. De fet, la consellera Bassa, ha demanat als sindicats que proposessin una nova votació, amb l'esperança que remunti la situació, que va pel pedregar. De la Serna, de pas, ha tingut paraules molt dures cap a la, ha dit, vaga encoberta. I s'ha referit als àudios que s'han difós arreu, en què una líder de les mobilitzacions comminava els treballadors a mantenir les cues, com a eina per fer força, i fora dels dies amb aturades pactades.  la situació és greu, ha dit: "Estem parlant del dany causat a milers i milers d'usuaris,  del dany a una infraestructura estratègica, de causar un perjudici a la imatge de Catalunya i Barcelona. I tot plegat afectant la seguretat i l'ordre públic." Pel que fa al comitè de vaga, que ha qualificat d'"inflexible", ha tornat a mostrat la sorpresa per la votació d'ahir: "Ha estat una falta de respecte al procés de mediació. El que va passar ahir és inèdit, que es votin altres propostes enlloc de l'acord assolit durant la mediació."

La Delegació del Govern espanyol ha fixat ja en el 90% els serveis mínims per a la vaga de treballadors d’Eulen al Prat des del dilluns, quan preveuen que la seva protesta sigui indefinida.

De la Serna, qui ha va comparèixer aquest dijous davant els mitjans de comunicació per valorar el resultat de la mediació en el conflicte laboral entre Eulen i els seus treballadors, ja va qualificar d’“inexplicable” el rebuig a un augment del 18% del sou per part de la plantilla, enfront d’una proposta d’augment del 27% i ara es reclami una millora que “multiplica en més d’un 50% la proposta del mediador”.

De la Serna va posar en relleu l’augment de la proposta d’Eulen, de la inicial de 30 euros als 200 euros proposats per la mediació de la Generalitat que considera “raonable”, mentre que la cessió en la proposta dels treballadors ha estat molt inferior (312 euros) des dels 350 euros.

“Avui hem estat no davant la votació d’una mediació, sinó davant una cosa diferent que ens posa en un escenari completament diferent”, va afirmar De la Serna, per afegir que suposa “un salt qualitatiu i quantitatiu enorme” davant una reclamació “a anys llum” de la proposta de la Generalitat, que va arribar a titllar d’“impossible”.

Així mateix, ha mostrat la seva sorpresa per que es rebutgi una proposta que incloïa entre altres mesures augmentar a cinc vigilants la dotació en cada línia de control en les èpoques de major demanda, incorporant-ho als plecs futurs, amb el compromís d’Aena.

No obstant això, després de recalcar que es tracta d’un conflicte laboral d’una de les moltes concessionàries d’Aena per a la prestació de serveis –sumen gairebé 28.000 empleats en tota la xarxa–, ha valorat l’esforç realitzat per l’empresa Eulen i ha negat que pugui parlar-se d’una “baixa temerària” davant una oferta un 2% inferior i condicions “molt similars”. “En el procés de concurs públic acostuma a premiar-se l’oferta més avantatjosa per a l’Administració”, ha apuntat.

Sobre un possible ’efecte crida’, davant les aturades parcials anunciades per vigilants de seguretat de la Corunya i Santiago, De la Serna ha puntualitzat que són “situacions diferents” i que haurà de ser l’autoritat competent, en aquest cas la Xunta de Galícia, la que haurà d’intervenir.

El comitè de treballadors d’Eulen ha rebutjat la proposta de mediació de la Generalitat –acceptada per l’empresa–, consistent en un augment de sou de 200 euros en 12 pagues, i per tant continuen les vagues parcials convocades per als propers divendres i diumenge, ni la indefinida que es realitzarà a partir del proper dilluns. En la votació han participat 176 treballadors dels 350 que té Eulen per fer-se càrrec dels filtres de seguretat de l’aeroport.

La Generalitat, mediador en el conflicte laboral, ha criticat que el comitè de vaga d’Eulen en l’Aeroport de Barcelona-El Prat hagi portat a l’assemblea d’aquest dijous fins a quatre opcions i que, per tant, els treballadors no hagin votat només sobre la proposta de la mediació que va presentar la Generalitat i a la qual es va adherir l’empresa.

En aquest sentit, també la direcció d’Eulen ha lamentat que els treballadors de l’Aeroport de Barcelona-El Prat no hagin acceptat la proposta i ha criticat que el comitè de vaga “no hagi respectat el compromís adquirit” en presentar tres escenaris alternatius diferents, al mateix temps que confia en una reconsideració “urgent” de la decisió presa per la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia