Medi ambient

Medi ambient

El projecte Captor creix amb una nova aplicació mòbil

Permet veure l’estat de la qualitat de l’aire pel que fa a l’ozó en les 44 estacions de mesurament que tenen

El projecte Captor va engegar ara fa un any amb l’objectiu d’ampliar la xarxa de mesurament de l’ozó a través d’aparells de baix cost instal·lats en diversos punts del territori gràcies a la col·laboració ciutadana. “L’arrencada, l’estiu passat, va ser de prova, però va servir per millorar i resoldre problemes en els aparells de mesurament i crear una xarxa de voluntaris que col·laboren amb nosaltres”, explica Anna Ripoll, doctora en ciències de l’atmosfera i membre del CSIC. Per a aquesta campanya d’estiu –moment de l’any en que l’ozó és més present a causa de les condicions meteorològiques– ja hi ha en marxa 44 estacions de mesura repartides en tres regions europees: Catalunya, el sud-est d’Àustria i el nord d’Itàlia. Osona és el territori amb més aparells en funcionament, ja que n’hi ha 16 actualment.

Difusió i pedagogia

A banda de recollir dades i detectar en quins punts de la geografia té més incidència l’ozó, el projecte Captor té l’objectiu de fer difusió sobre la problemàtica de la qualitat de l’aire. En aquest sentit, s’ha creat una aplicació mòbil gratuïta anomenada CaptorAIR que permet veure en temps real les concentracions d’ozó de totes les instal·lacions que s’inclouen en el projecte.

Pel que fa a la situació a Osona i en especial la Plana de Vic, Anna Ripoll explica que l’estiu va començar d’una manera crítica: “Al juny vam tenir molts episodis i molt seguits. Ara s’ha estabilitzat.” Sobre la solució, apunta que reduir l’emissió de gasos procedents de vehicles a l’àrea metropolitana “seria molt important”: “Però l’ozó no surt directament d’un punt concret, es forma amb l’ajuda de diversos elements i la radiació solar. No seria definitiu però ajudaria molt a reduir-lo”, remarca.

LA XIFRA

16
aparells
del projecte Captor estan situats a la comarca d’Osona. A Catalunya n’hi ha 23 en total


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia