Infraestructures i serveis

Municipal

Cabrils inicia actuacions per blindar-se contra els aiguats

Les obres, que ja han començat, actuaran en les tres rieres del municipi per adequar-les amb una inversió d’uns 1,4 milions d’euros

Està previst que els treballs puguin quedar enllestits a finals d’aquest mateix any

Cabrils vol blindar-se contra els aiguats quan encara no fa un any de les històriques pluges que van assolar sobretot el municipi i també Vilassar de Mar. Per això, ja s’han posat en marxa un seguit d’actuacions per tal de millorar tres rieres de Cabrils i evitar que, en cas de pluges, l’aigua pugui causar grans estralls. Tal com va avançar l’alcaldessa del municipi, Lina Morales (PDeCAT-Unió), s’invertiran un total de prop d’1,4 milions d’euros per actuar a la riera de Cabrils, al torrent Roldós i al torrent de la Vinya.

En el primer d’aquests punts, on ja han començat les obres, s’actuarà a tota la llera de la riera –fins a Vilassar de Mar–, a les parets i a les escales, de manera que es vol assegurar que no es descalci i que les pluges no s’emportin aquests elements. Pel que fa al torrent Roldós, que segons l’alcaldessa “va quedar completament destrossat”, es preveu intervenir en la llera i les parets però també en el clavegueram. Es dona la circumstància que aquest torrent és el que enllaça amb la riera d’en Cintet de Vilassar de Mar, una de les infraestructures que també van quedar molt danyades a causa dels forts aiguats de l’any passat.

Finalment, el torrent de la Vinya es refarà tot de nou perquè també va quedar en molt mal estat després de les pluges de l’octubre passat. Aquest espai es canalitzarà amb especial atenció a l’hora de refer-ne tota la part del clavegueram.

L’alcaldessa també va explicar que aquestes actuacions està previst que s’enllesteixin “a finals d’any”. Pel que fa a la partida econòmica, Morales va comentar que 975.000 euros vindran de la Diputació, 150.000 euros més els assumirà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la resta els pagarà el mateix consistori cabrilenc.

“A Cabrils, en tota la seva història, no s’havien fet mai unes actuacions d’aquesta magnitud pel que fa a les rieres, i són del tot necessàries”, va manifestar Morales, que va explicar que aquests projectes ja estaven llestos abans dels aiguats del 2016. Amb tot, l’alcaldessa va lamentar que els treballs no s’hagin pogut fer abans de l’època en què sovintegen els aiguats. Morales va destacar que “el poble es va construir damunt de les rieres, i fins ara mai s’havia fet res en aquest aspecte”.

LES FRASES

A Cabrils, en tota la seva història, no s’havien fet mai unes actuacions d’aquesta magnitud pel que fa a les rieres, i són del tot necessàries
El poble es va construir damunt de les rieres, i fins ara mai s’havia fet res en aquest aspecte
Lina Morales
Alcaldessa de Cabrils

Unes pluges històriques

Les pluges dels passats 12 i 13 d’octubre van assolar greument molts municipis del Baix Maresme. A la comarca hi van caure 300 litres per metre quadrat. Les poblacions més afectades van ser Vilassar de Mar i Cabrils, que van registrar, respectivament, 250 i 240 litres per metre quadrat. L’episodi més greu va ser la víctima mortal que es va registrar a Vilassar de Mar, un veí de Mataró de 58 anys que va ser engolit per la riera mentre la travessava amb el cotxe. Carrers negats, baixos i passos subterranis inundats, esvorancs, vehicles arrossegats o alguns murs destruïts van ser, entre molts d’altres, uns quants dels desperfectes que van causar les precipitacions. També a Vilassar de Mar, al carrer Doctor Modrego, va caure el sostre d’una casa i els seus habitants van ser reallotjats en un hotel del municipi. A Cabrera de Mar, al pas de la riera dels Vinyals, els bombers i la policia local van haver de rescatar un home que havia quedat atrapat amb el cotxe. Al mateix pas subterrani és on una noia es va poder subjectar a la barana en ser engolida metres més amunt quan creuava el torrent a peu al Pla de l’Avellà, mentre que a un altre conductor el rescataven de dins el mar els surfistes. Aquestes tres poblacions, i també Premià de Mar, van sol·licitar la declaració de zona catastròfica. Setmanes després els diferents municipis afectats van quantificar en 7,5 milions d’euros els desperfectes dels aiguats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona