Medi ambient

Medi ambient

Reintrodueixen una espècie de gripau desapareguda

Els primers exemplars s’han traslladat a una bassa de Cabrils i l’any que ve s’estendran pel Parc de la Serralada Litoral

El Parc de la Serralada Litoral ha iniciat el projecte de recuperació del gripau d’esperons (Pelobates cultripes), una espècie que es pot considerar desapareguda del Baix Maresme a causa dels canvis en els usos del sòl, especialment en les planes i en les zones agrícoles. El projecte de recuperació d’aquest amfibi es realitza en col·laboració amb la Societat Catalana d’Herpetologia i l’entitat Ursus Natura de Cabrils. L’actuació s’ha iniciat a partir de la recuperació de larves procedents de basses naturals en estat avançat de dessecació on no tindrien possibilitats de supervivència. Els capgrossos han passat una fase de quarantena i un control biosanitari per descartar la presència de virus i fongs.

A finals de juliol es va procedir al trasllat dels primers exemplars, a una bassa de l’Arboretum de Cabrils, on van ser alliberats. En conjunt es van deixar anar una quarantena d’exemplars encara en fase larvària i onze individus amb la metamorfosi completada. Més endavant, caldrà trobar basses al vessant maresmenc del Parc de la Serralada Litoral que compleixin els requeriments d’aquesta espècie, per tal de poder-los reintroduir en el medi i aconseguir l’establiment de noves poblacions.

El president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Andreu Bosch, va avançar que serà de cara a l’any que ve quan s’alliberaran els exemplars al parc i que es començarà pel torrent de Sant Bartomeu, al terme municipal de la Roca del Vallès. “És un dels amfibis més amenaçats de tot Catalunya perquè cada cop hi ha menys basses que estiguin en les condicions necessàries”, va dir Bosch sobre el gripau d’esperons. “Volem recuperar la biodiversitat que caracteritza l’entorn del Parc de la Serralada Litoral”, va comentar el president, que va recordar d’altres experiències en aquest sentit engegades fa anys i que es van traduir en la reintroducció d’espècies com el tritó verd. Les nidificacions d’aus rapinyaires al parc com l’aligot vesper, l’astor o l’àguila marcenca són, segons Bosch, exemples dels “símptomes de la bona salut de la qual gaudeix l’espai”.

Un cop alliberats els gripaus al parc, Bosch va explicar que se’n farà un seguiment “per veure com evolucionen”.

LES FRASES

És un dels amfibis més amenaçats de tot Catalunya perquè cada cop hi ha menys basses que estiguin en condicions
Volem recuperar la biodiversitat que caracteritza el Parc de la Serralada Litoral
Andreu Bosch
president del consorci del parc de la serralada LItoral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona