Administracions

Municipal

La fiscalia arxiva la denúncia del govern badaloní contra FCC

L’Ajuntament havia assenyalat irregularitats per valor de 10 milions d’euros en el servei de recollida d’escombraries

La fiscalia ha arxivat la denúncia de l’Ajuntament de Badalona sobre un suposat frau de deu milions d’euros que hauria comès l’empresa FCC en la prestació del servei de recollida d’escombraries i neteja viària entre els anys 2010 i 2015. El govern municipal (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) va anunciar el novembre del 2016 que havia detectat aquest frau a partir d’un informe extern, que inicialment calculava la quantitat presumptament defraudada en 12,8 milions, una xifra que es va reduir fins als 10 milions després d’una investigació interna. Entre les irregularitats detectades hi havia, segons la part denunciant, facturacions no conforme a plecs ni a llei de contractes del sector públic i sobrecostos sense haver prestat cap servei efectiu en aspectes com ara el sobredimensionament de la maquinària, serveis de neteja no sol·licitats i assegurances de vehicles no utilitzats. També es van denunciar suposades irregularitats en l’increment de preus unitaris més elevats que els que hi havia previstos en l’oferta inicial. El tinent l’alcalde de Badalona Democràtica, Jose Téllez, assegura que no van presentar cap denúncia, sinó que es van limitar a posar en coneixement de la fiscalia i de l’Oficina Antifrau la informació que havien recopilat per saber si hi havia indicis de delicte penal. Téllez reconeix que se sent “sorprès” per les conclusions de la fiscalia. “Esperàvem que investiguessin a fons tots els fets i només ho han fet en un 30%, que són dos dels deu punts de l’informe remès”.

El tinent d’alcalde assegura que en l’aspecte administratiu s’han començat a prendre mesures: “Hem encetat la revisió de preus de manera diferent i això ens permet un estalvi mensual de 30.000 euros”. Téllez explica, a més, que tenen pendent de fer una auditoria econòmica i una altra de servei i que les dades obtingudes es remetran a la fiscalia per si considerés oportú reobrir la investigació. No descarten obrir un expedient sancionador en l’àmbit administratiu però d’entrada deixen de banda la via judicial.

La fiscal Teresa Duerto, segons el decret emès, detecta falta de concreció en la documentació presentada pel consistori badaloní i destaca que els tècnics municipals contradiuen sovint la versió del govern de Badalona com, per exemple, quan l’executiu local indica que no es van instal·lar alguns mitjans informàtics o que no es van lliurar algunes PDA, entre altres exemples. Els tècnics municipals també haurien assenyalat que l’autor de l’informe sobre el quals gira la denúncia, Jordi Colomer, “no té els coneixements necessaris per comprendre la gestió del servei ni els acords tancats entre el departament i l’empresa FCC en les reunions de coordinació”. FCC ja ha denunciat Colomer.

LA FRASE

Ens sorprèn que la investigació de la fiscalia només hagi abastat el 30% de l’informe que vam presentar
Jose Téllez
Tinent d’alcalde

LA XIFRA

30.000
euros
mensuals és l’estalvi que l’Ajuntament diu que ha obtingut després del canvi de sistema de revisió de preus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona