Urbanisme

municipal

urbanisme

Decepció pel poc suport veïnal al pla de Sant Narcís

L’Ajuntament i les associacions lamenten que ha assistit molt poca gent a les reunions

El pla està arribant a la recta final de la primera fase abans de les conclusions

El projecte es va aprovar el novembre del 2015 en un ple

El pla integral del barri de Sant Narcís de Girona està arribant a la recta final de la primer fase. Però els treballs no engresquen els veïns. Els actors implicats, l’Ajuntament de Girona i les associacions veïnals, lamenten la poca participació que hi ha hagut en les taules de debat. La prova més concloent de la magnitud del problema és que a la taula de dinamització –on hi ha el comerç del barri– tan sols s’hi va presentar una persona de les 23 que s’hi havien inscrit. “Per nosaltres aquesta taula ha quedat morta”, assegura Xavier Reyner, president de l’associació de veïns del barri de Sant Narcís, que explica que no ha funcionat perquè “no es veia clar què s’estava fent, no s’ha explicat bé”.

“A nosaltres ens hauria agradat més participació i més diversa”, lamenta el regidor del barri, el tinent d’alcalde Joan Alcalà. “Les associacions hi han participat molt i s’hi han implicat moltíssim, però tant de bo haguessin vingut més veïns”, sosté. De la mateixa manera s’expressa la presidenta de l’associació de veïns de Sant Narcís sud, Dolors Hernández, que destaca que la participació ha estat “baixíssima”. És per això que assegura que els treballs van “coixos per aquesta banda”. Tot i així, el regidor Joan Alcalà és optimista i creu que la gent s’acabarà implicant en el tram final del pla integral. Una opinió que comparteix Xavier Reyner, que assegura que estan “molt il·lusionats” i tenen “ganes de continuar treballant”. I hi afegeix: “Creiem que es pot reconduir.”

En total, hi havien de participar una vuitantena de persones: 23 en la taula de dinamització, 21 en la de convivència, 21 en la de territori i 15 en la del projecte ferroviari. Però ha punxat per aquesta banda, segons asseguren Ajuntament i associacions veïnals. Ara tan sols queda una taula, la de serveis socials i seguretat. Però després toca un nou període, el de conclusions. “Esperem que després de Setmana Santa ja estigui tot enllestit”, va explicar ahir la presidenta de l’associació de veïns de Sant Narcís sud. “Ens en queda una, i aquesta és importantíssima”, assegura. Les sessions estaven programades per a setembre, octubre i novembre. Però tot el procés s’ha allargat per diverses circumstàncies. Sobretot per la situació política del país. Això ha provocat que moltes de les reunions es traslladessin a desembre i arrenquessin de nou al febrer i març.

Des de les associacions de veïns estan resignats per aquesta situació, ja que al seu moment ja van advertir l’Ajuntament que la programació no es compliria. La filosofia veïnal era fer la feina tan bé com fos possible, amb tranquil·litat i sense presses. El febrer del 2017 l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona va decidir desencallar i enllestir aquell mateix any un dels grans projectes que té pendents i que afecta un dels principals barris. De fet, el pla era que l’esborrany estaria fet al setembre o a l’octubre per aprovar-lo abans de finals d’any.

LES FRASES

El projecte no pot estar supeditat de cap manera al nou govern
Dolors Hernández
presidenta de l’associació de veïns de Sant Narcís sud
De la mateixa manera que hi ha un projecte de ciutat, cal preguntar pel model de barri que volem
Xavier Reyner
president de l’associació de veïns del barri de Sant Narcís
Ens hauria agradat més participació i més diversa, però encara som optimistes
Joan Alcalà
tinent d’alcalde de girona

Un projecte de gran abast, però hi ha el dia a dia

Des de l’Ajuntament, el regidor Joan Alcalà reconeix que el pla ja està fora de termini, però que alhora s’ha avançat en altres aspectes. Durant el debat que es va engegar fa sis mesos han anat sortint problemàtiques que té el barri i que tenen una solució prou senzilla i ràpida. En aquest sentit, el tinent d’alcalde explica que s’han anat fent actuacions a la zona durant aquest mig any. “De les taules de treball han sorgit disfuncions que pateixen els veïns, i que hem anat solucionant sense la necessitat d’haver de tancar el pla integral per donar-hi resposta”, assegura Alcalà. Es tracta, per exemple, de suggeriments sobre emplaçaments de parades de busos, ampliacions de voreres i enllumenat en zones fosques o insegures. “A tot hi hem donat resposta o estem en vies de solucionar-ho”, assegura.

Una altra de les actuacions que hi ha, tot i que no entra en l’àmbit del barri de Sant Narcís, són les obres de la pista coberta de l’escola Cassià Costal, que en breu s’acabaran. I en aquest sentit, de cara a l’any que ve es treballarà per fer un pavelló; al barri de Sant Narcís no hi ha espais per fer-lo, i els veïns es podran beneficiar d’aquest equipament. O el nou parc de la Comtessa Ermessenda, que ha obert amb un espai de salut. “Tenim un projecte de gran abast, però també hi ha les coses del dia a dia”, diu el regidor. Pel que fa a la seguretat del barri, Alcalà també afirma que, a més de recollir els suggeriments, també han visitat de nit els carrers per localitzar les zones fosques o les zones on hi pugui haver problemes de seguretat.

“Cal un compromís polític i econòmic ferm”

Òscar Pinilla

Les associacions de veïns celebren que l’Ajuntament hagi tirat endavant un procés participatiu i de debat sobre el futur del barri. Però alhora demanen que això acabi en concrecions, en projectes sobre el paper i sobre els pressupostos. “A nosaltres ens semblava perfecta la participació ciutadana, però al final de tot hi ha d’haver una predisposició política i econòmica”, afirma la presidenta de l’associació de veïns de Sant Narcís sud, Dolors Hernández. I no només del govern municipal sinó també de l’oposició. “Tot plegat ha d’acabar en un ple extraordinari que plasmi aquest compromís ferm”, sosté. Hernández adverteix que s’acosten unes noves eleccions municipals, i que aquest pla no ha de quedar supeditat a això. “El projecte no pot estar supeditat de cap manera al nou govern”, assegura, i continua reivindicant que “cal orientar per on aniran les inversions”.

En aquest sentit, el regidor Joan Alcalà assegura que aquestes jornades de treball acabaran amb la redacció del document i al final de tot “uns deures per a tothom”.

Per la seva banda, Xavier Reyner, de l’associació de veïns del barri de Sant Narcís, també demana aquest compromís als governants, alhora que lamenta que fa molt de temps que s’està insistint que el que troben a faltar és que no s’hagi decidit un model de barri. “No s’ha consultat els veïns per saber quin tipus de barri volen”, explica, i reconeix que és una pregunta molt ambigua, però “és la base”, assevera. “De la mateixa manera que hi ha un projecte de ciutat, doncs amb el barri passa el mateix”, afirma. “Hi ha moltes propostes d’arreglar carrers, propostes molt i molt concretes, totes bones, però no decideixen el model, perquè no se’ls ha preguntat”, conclou Reyner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona