Administracions

Habitatge

Pisos cooperatius a Calonge i Sant Antoni de lloguer vitalici

La cooperativa Sostre Cívic promou, amb suport del consistori, 14 habitatges amb contractes indefinits per a joves

Si no els necessiten, passaran a altres inquilins

Els beneficiaris dels lloguers tous han de dipositar 15.000 euros retornables

La cooperativa Sostre Cívic impulsarà a Calonge i Sant Antoni un projecte innovador per promoure 14 habitatges de lloguer indefinit per a joves del municipi. Tenen el suport del consistori i assajaran per primer cop a les comarques gironines un model cooperatiu de cessió d’ús, que combina l’estabilitat de ser propietari amb la flexibilitat d’un lloguer, en el cas que el pis deixi d’ajustar-se a les necessitats de l’inquilí.

L’alcalde, Jordi Soler, destacava que és una fórmula amb un cert recorregut en països com ara Dinamarca –on ja hi ha un 15% d’habitatges per a joves en règim de cessió d’ús– o Alemanya (10%). Però inèdita al municipi i la resta de la demarcació, on tradicionalment s’havia apostat per pisos protegits de compravenda –que amb el temps s’assimilaven a la resta d’habitatges privats i perdien el sentit– o lloguer. En els darrers anys, però, per l’escassetat de recursos públics i la inestabilitat del mercat immobiliari, el volum de construcció de pisos protegits ha caigut en picat: a Calonge, on la darrera promoció es va acabar l’any 2008, i arreu.

Com funcionarà?

El president de Sostre Cívic, David Guàrdia, defensa que amb la cessió d’ús l’habitatge públic “es blinda de la lògica especulativa”. Els cooperativistes hauran de fer una aportació inicial d’entre 12.000 i 15.000 euros, retornables si mai decideixen abandonar el pis, i pagar una mensualitat que, segons han pressupostat, voltarà els 300 euros. Inclourà les despeses financeres per l’adquisició dels habitatges i la seva adequació, però també les despeses generals de comunitat i manteniment de l’immoble i les escales.

El contracte donarà dret a fer servir l’immoble de manera indefinida, vitalícia, si es desitja, i fins i tot de transmetre’l als fills. Però si mai es deixa de necessitar, reverteix a la cooperativa i beneficiarà un altre soci amb les mateixes condicions. Pel regidor d’Habitatge, Arturo Prades, es pot fomentar així l’arrelament de joves al municipi i pal·liar fenòmens col·laterals, com ara el de les obres inacabades o no comercialitzades des de fa anys, arran de la crisi, i que han derivat en problemes d’ocupacions conflictives al municipi.

Un bloc abandonat

Precisament, l’altre gran atractiu del projecte a Calonge és que, a diferència d’altres iniciatives que impliquen la cessió de sòl sense edificar per a habitatges protegits, aquest cop l’Ajuntament i la cooperativa han hagut de negociar amb una entitat bancària l’adquisició d’un bloc ja pràcticament acaba, però que ara mateix no és habitable perquè va ser objecte d’ocupacions i robatoris d’instal·lacions. Després d’un any llarg de converses, han aconseguit rebaixar el preu de l’edifici fins als 800.000 euros, però el tècnic de la cooperativa, Yabel Pérez, calculava que caldran 700.000 euros més per acabar-lo de posar al dia. Calculen que el projecte de condicionament s’allargarà fins l’estiu del 2019. I la idea és consensuar-lo amb els mateixos cooperativistes, que podrien implicar-s’hi assumint tasques o obres senzilles –com ara el pintat final– per estalviar costos.

Tot plegat suposarà una experiència pilot que podria tenir continuïtat al municipi. La cooperativa aposta per consolidar primer aquest projecte abans d’abordar-ne un altre, però Prades avança que continuaran parlant amb altres entitats financeres per explorar altres edificis similars que puguin seguir el mateix camí.

LES XIFRES

14
pisos
cooperatius per a joves, en règim de cessió d’ús, farà Sostre Cívic amb suport municipal a Calonge i Sant Antoni.
1,5
milions d’euros
preveu invertir la cooperativa, entre els costos d’adquirir el bloc i les reformes per fer-lo habitable.
350.000
euros
aporta el consistori per a l’adquisició del bloc i l’inici de la reforma, a canvi de dos pisos integrats en el projecte.

Marxar per la pressió turística

El dèficit d’habitatge assequible per als joves ha estat un dels eixos del programa d’actuació municipal aquest mandat. El regidor d’Habitatge admet que “en els darrers sis o set anys s’han detectat molts joves menors de 30 anys que han hagut de marxar” cap a altres poblacions, com a conseqüència de l’elevat preu de l’habitatge en un entorn eminentment de segones residències. En els darrers anys, les estadístiques han situat Calonge i Sant Antoni com el segon municipi amb el preu mitjà més elevat del metre quadrat a la demarcació, al darrere del terme de Castell-Platja d’Aro, per bé que en el darrer estudi de Sociedad de Tasación els valors a Girona remuntaven amb força.

La intenció és mirar de retenir famílies joves. I l’alcalde també remarca el fet que el nou projecte generarà una bossa d’habitatge “en una finca molt cèntrica, al rovell de l’ou de Calonge”, una manera de trencar la tendència de centrifugar els pisos de protecció cap a la perifèria dels nuclis.

Tres sessions informatives per trobar els interessats

E.A

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni destinarà 350.000 euros al projecte entre aquest any i el que ve per facilitar l’adquisició de l’immoble i el temps d’espera mentre s’incorporen els cooperativistes i s’activa la reforma. A canvi, disposaran de dos habitatges de manera permanent, però la intenció és cedir-los perquè s’integrin amb el mateix règim de cessió d’ús amb els altres 12 pisos. A partir de la setmana vinent, arrenca la fase decisiva per trobar els 14 nous beneficiaris, un procés que s’articularà al voltant de tres sessions informatives –el dilluns 19 i el dimecres 4 d’abril, a la Sala Fontova; i el divendres 23, al Palau Firal, sempre a les 19 h–. S’hi explicaran les línies mestres i es començarà a debatre el pla d’acció, mentre s’acaben de definir els requisits d’accés. D’entrada, aposten per empadronats al municipi menors de 35 anys, tot i que encara hi ha l’opció de buscar l’encaix dels nascuts a Calonge i Sant Antoni que hi hagin deixat de residir en els darrers anys. En qualsevol cas, dependrà de la demanda, i esperen que sigui elevada: ara mateix hi ha 25 persones inscrites a la borsa municipal de sol·licitants d’habitatge protegit. I en la darrera promoció del 2008, hi va haver 78 demandants per als 16 pisos que aleshores van sortejar.

Malgrat això, pot ser que la necessitat de disposar d’una suma de 12.000 euros d’entrada limiti l’accés a aquells que tinguin la quantitat estalviada, algú de confiança que els la pugui avançar o accés a un crèdit. Però el fet d’accedir a un lloguer tou i indefinit, molt per sota dels preus de mercat, és prou llaminer.

La cooperativa promou altres projectes similars a Cardedeu, Barcelona i Sant Cugat del Vallès, i no descarta estendre’s a altres indrets de la demarcació on apareguin possibilitats atractives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona