Medi ambient

MONTCADA I REIXAC

La futura crema de residus d'ecoparc a Lafarge no toca competències municipals

La Generalitat argumenta així que no fes cap consulta a l'Ajuntament per al nou permís a la fàbrica de ciment

El model rebaixa la brossa no reciclada del 55 al 7%

Després que l'Ajuntament de Montcada rebés la notificació per part de la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat que s'autoritzava la fàbrica de ciment Lafarge perquè cremés residus d'ecoparc sense haver fet cap consulta prèvia al consistori, el govern ha explicat que no es va fer cap comunicació a la corporació local perquè “pel tipus de modificació substancial comunicada no s'afectaven aspectes ambientals de competència municipal, específicament sobre sorolls i vibracions, escalfor, olors i abocaments al sistema de sanejament o al clavegueram municipal”.

En declaracions recollides per Laveu.cat, els responsables de la direcció general de Qualitat Ambiental reiteren que l'ús de combustible derivat del residu (CDR) –així s'anomenen els residus d'ecoparc aptes per incinerar– en substitució parcial del coc de petroli es considerava un canvi “no substancial”. Els requisits per considerar-ho així és que els residus codificats com a CDR: “siguin residus combustibles extrets d'un procés del tractament mecànic de residus i que aquests residus tinguin com a procedència alguna instal·lació específicament autoritzada per efectuar-ne la preparació”.

La plataforma antiincineració de Montcada fa anys que lluita contra la crema de residus a les fàbriques de ciment i opina que Lafarge “ha deixat de ser una cimentera per convertir-se en un incineradora”.

LA DATA

2012
Durant el primer trimestre
Lafarge començarà a utilitzar els residus d'ecoparc (CDR) com a combustible.

LA XIFRA

30.000
tones anuals de CDR
pot cremar Lafarge. Ara ja tenia permís per cremar 70.000 tones anuals d'altres residus.

Com són els residus que es cremen?

C.A.F.

L'aspecte dels residus d'ecoparc que es preparen per ser incinerats tenen una forma cilíndrica –d'uns 2,5 centímetres de diàmetre– i després d'un procés de trituració i fermentació tenen una humitat inferior al 15% i un poder calorífic inferior (PCI) de 4.000 quilocalories per quilo. Amb aquest model, els residus no reciclats passarien del 55% actual al 7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.