Urbanisme

Sants guanya una rambla enjardinada sobre les vies

Ahir es va obrir al públic el passeig que s'ha creat sobre el calaix de formigó que cobreix uns 800 metres de vies

L'Ajuntament ha de definir ara la tercera fase, que preveu mantenir el centre social ocupat Can Vies

No fa ni deu anys, les vies de tren i metro separaven Sants de la Bordeta. La barrera urbana avui presenta, però, una fesomia radicalment distinta: les vies encara hi són, però tapades per una estructura de formigó la coberta de la qual s'ha transformat en una permeable rambla enjardinada que es va obrir ahir, coincidint amb l'inici de les festes de Sants. “Avui obrim al públic els jardins de la rambla de Sants, un dels espais públics més esperats pels veïns per la connectivitat que suposa”, va proclamar ahir la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que va recordar que en el projecte s'hi han implicat diferents governs municipals i el moviment veïnal.

Els jardins de la rambla de Sants tenen el seu origen en el 2008, amb l'arribada del tren d'alta velocitat a Barcelona. Els veïns van lluitar pel soterrament de les vies, però les dificultats tècniques ho van desaconsellar, segons la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez –a més de l'alt cost de l'enterrament–. Es va optar per una estructura de formigó, sufragada per Foment i l'Ajuntament, que cobrís prop de 800 metres de vies. El calaix de Sants es va començar a construir el 2012 i dos anys més tard es va abordar la urbanització de la coberta.

Una obra de 22,2 milions

Aquests treballs han durat 23 mesos i l'Ajuntament hi ha invertit 22,2 milions d'euros. Es tracta d'un passeig elevat de 760 metres lineals entre la plaça de Sants i el carrer Riera Blanca, amb un umbracle que ha de servir d'escenari per a actes. El conjunt de la urbanització suma 31.300 m², la tercera part dels quals és superfície enjardinada. S'hi han plantat 162 arbres, com tipuanes, sòfores i sapindals de la Xina; 665 metres lineals de plantes trepadores, i prop de 85.000 plantes entapissades i arbustives, com el gessamí, l'heura i la vinya. 539 panells de cèl·lules fotovoltaiques serviran per reduir el cost de l'enllumenat, i el conjunt es completa amb rampes, escales mecàniques i ascensors, jocs per a nens i grans, dos bars i un biblioparc, encara tancats.

Les responsables polítiques no van voler parlar ahir d'inauguració, perquè el projecte no està acabat. Queda encara una tercera fase amb un cost econòmic similar al de la rambla enjardinada però amb un component humà que fa preveure un procés llarg. Per completar la urbanització i els accessos s'haurien d'expropiar una vintena de cases i trobar una solució que permeti compaginar el manteniment del centre ocupat Can Vies, que Sanz va qualificar com “un referent cultural”, amb l'accés als jardins des del carrer Jocs Florals. L'Ajuntament confia també a poder transformar l'edifici que alberga els transformadors elèctrics del metro en un equipament, i aspira a tenir definit el projecte aquest mandat.

LA XIFRA

22,2
milions
és el que ha costat urbanitzar la coberta de les vies, que inclou una rambla enjardinada de 760 metres.

LA FRASE

Avui obrim un dels espais públics més esperats pels veïns per la connectivitat que suposa
Janet Sanz
tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia