Urbanisme

Patrimoni

La lluita per donar ús a un edifici històric

L'Ateneu de Sant Boi canvia el gris pel color

L'entitat que lluita per recuperar l'Ateneu fa un projecte comunitari per donar vida a la terrassa exterior

Des que l'Ajuntament el va recuperar el 2010 s'està debatent l'ús de l'equipament

Amics de l'Ateneu lamenta que la tardança està fent que es degradi l'espai

El projectepretén reactivar la recuperació d'un complex de 4.500 m² al centre de la ciutat

L'Ateneu Santboià, un edifici de grans dimensions que en el passat va albergar bona part de la vida cultural de Sant Boi, dóna la benvinguda al centre del municipi per la seva ubicació privilegiada davant de l'ajuntament. Però ha estat durant anys una benvinguda grisa pel deteriorat aspecte que presenta l'edificació, agreujat per l'enderrocament que a principis del 2010 es va haver d'executar quan una biga de l'edifici més antic dels tres que formen l'Ateneu va cedir. Fa uns dies que aquesta imatge trista queda en part esmorteïda pels alegres colors que esquitxen el mur i part de la façana, pels tres murals que un centenar de persones van pintar en una jornada participativa al juliol dirigits pels artistes gràfics Iván Castro, Raquel Garcia Ulldemolins i Iván Bravo. El projecte ha estat batejat pels Amics de l'Ateneu, l'entitat que lluita perquè es recuperi per a la vida cultural, com La Terrasseta, l'espai exterior on ja es fan concerts i actes a l'aire lliure. “La Terrasseta és un projecte de construcció col·lectiva que es va fer per recuperar l'entrada. És la primera pedra per recuperar la vida social i cultural que tenia l'Ateneu”, asseguren portaveus del col·lectiu. La jornada, que va aplegar grans i petits al voltant dels pots de pintura, va incloure una sessió dirigida per l'arquitecte sevillà Santi Cirugeda, responsable de l'estudi d'arquitectura Recetas Urbanas, en què es va dissenyar de forma comunitària l'arquitectura de l'espai.

El projecte La Terrasseta pretén reactivar la recuperació per a la ciutadania d'un complex de 4.500 metres quadrats al centre del municipi. És un edifici que data del 1905 i que va servir, com tants ateneus de l'època, de centre cultural i de sala de ball. A finals dels anys noranta va entrar en fallida i es va subhastar perquè la junta que el gestionava pogués fer front a un deute bancari. Se'l va quedar l'empresa Pichuki SL, amb qui l'Ajuntament va negociar una permuta de terrenys per poder aconseguir la propietat de l'Ateneu. Això va ser el 2010, i des de llavors està obert el debat sobre l'ús que s'ha de donar a l'equipament. En un primer moment, quan es va signar el maig del 2010 el canvi de propietat, es va parlar de crear una comissió ciutadana que en debatés l'ús. Posteriorment s'havia de fer un concurs d'idees per escollir un projecte arquitectònic que s'hauria d'haver executat el passat mandat. Mesos més tard l'Ajuntament i entitats del municipi van acordar la creació d'un complex cultural que inclouria un teatre de 800 places, una sala polivalent amb capacitat per a un miler de persones i un jardí on es podrien fer actes a l'aire lliure. També hi hauria sales per a entitats i bucs d'assaig per als grups locals. El repte era trobar el finançament dels prop de deu milions d'euros que costaria un complex d'aquestes característiques.

El 2013 el consistori va concloure que calia enderrocar el teatre de l'Ateneu perquè era inviable restaurar-lo. Col·lectius de Sant Boi van engegar la campanya Salvem l'Ateneu, amb què demanaven un procés més participatiu. Aquest procés, que va durar un any i mig, va finalitzar amb la conclusió que sí, que cal enderrocar el teatre. “Però no volíem una imposició unilateral de l'Ajuntament”, diuen els promotors d'aquest procés, en què van assessorar els arquitectes de Lacol i Straddle 3. Es va concloure, entre altres coses, que la sala de ball està en millor estat i que pot fer un paper més polivalent. També es proposa obrir l'entrada de l'Ateneu cap al jardí, i adequar-la com a espai social.

“L'Ajuntament es va comprometre a començar a intervenir en l'espai el 2010”, assenyalen els Amics de l'Ateneu. “Ja han passat sis anys des de la cessió, molts anys que han desgastat el col·lectiu, i l'espai mentrestant es deteriora”, lamenten, alhora que expliquen que l'últim compromís de l'Ajuntament, un cop plantejat el projecte de La Terrasseta, és reservar 400.000 euros per abordar la primera intervenció i destinar-hi una partida cada any. Mentrestant, però, és el col·lectiu qui avança els diners per avançar en la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona