Administracions

municipal

comerç

El govern de Colau vol frenar l'ampliació de Diagonal Mar

L'executiu de Barcelona estudia si disposa d'eines jurídiques per impedir que el centre guanyi 5.341 m² de botigues

Els eixos comercials s'oposen al projecte i insten l'Ajuntament a aturar-lo

El govern de Barcelona aspira a frenar l'ampliació de la superfície comercial de Diagonal Mar però ara per ara, o almenys ahir a la tarda, desconeix de quines eines jurídiques disposa per evitar que prosperi una petició del promotor que ja sembla que té el vistiplau de la Generalitat i que, si cristal·litzés, afegiria 5.341 m² més a la zona de botigues. Són ara els serveis jurídics del consistori els que, a petició de l'executiu local, han d'emetre un informe en les pròximes hores que clarifiqui si la llei empara el promotor del centre o deixa marge perquè el consistori actuï.

La voluntat del govern d'Ada Colau és impedir que una part del sector dedicat a l'oci, sembla que on ara hi ha els cinemes, guanyi noves botigues. Així ho van deixar ben clar ahir la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, i la de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín. “Aquest govern creu que no ha d'haver-hi més ampliacions de grans superfícies comercials, sinó que hem d'enfortir els eixos de comerç de barri”, va indicar Sanz.

La possible ampliació de Diagonal Mar es debatrà demà, en el ple del districte de Sant Martí. Tant Barcelona en Comú com el PSC s'hi pronunciaran en contra. El govern confia disposar demà de la informació pertinent per poder prendre partit en un assumpte que ha provocat una altra rebel·lió del comerç de proximitat. Si els serveis jurídics hi donen via lliure, la voluntat del govern és emetre un informe desfavorable a l'ampliació, segons va confirmar Ballarín. El govern de Barcelona, va assenyalar Janet Sanz, també ha encarregat un informe de mobilitat i té la voluntat d'iniciar converses amb el promotor per mirar de trobar una solució “que sigui satisfactòria per a totes les parts”.

Botiguers enfadats

La polèmica que envolta la possible ampliació de Diagonal Mar es va revifar ahir, quan tots els eixos comercials de Barcelona van declarar-se públicament contra l'ampliació de la superfície comercial sol·licitada. La Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, representants de tots els eixos comercials de la ciutat, van expressar el seu malestar i el rebuig al pla urbanístic que s'hauria d'aprovar perquè l'ampliació tirés endavant. Les dues entitats parlen de “nou atemptat contra el comerç de proximitat”, i recorden que en cas de tirar endavant resultarien especialment afectats els eixos més propers de Sant Martí, el Clot i el Poblenou, però també el conjunt de Barcelona. Així mateix, exigeixen “una rectificació immediata” i insten el govern de Barcelona a “aturar el pla i actuar en coherència amb el seu programa electoral, on ha expressat la voluntat de protegir el comerç de proximitat davant el model de comerç dels grans centres comercials”.

En qualsevol cas i davant la possibilitat de no poder frenar l'ampliació, la regidora de Comerç i Mercats recorda que la normativa actual, tant europea com espanyola, defensa la llibertat d'establiment i ho posa difícil per imposar límits a les grans superfícies comercials.

Un primer informe favorable

La regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, va revisar ahir la cronologia del projecte i va fer cinc cèntims dels passos que ha fet el promotor per mirar de guanyar més metres de superfície comercial. Diagonal Mar és un centre de 67.000 m² que es va autoritzar l'any 1998. D'aquests, 46.000 m² estaven destinats al comerç, mentre que la resta eren per a oci i restauració. Qualsevol modificació d'aquesta distribució, segons Sanz, requereix un pla especial i l'autorització del govern de la Generalitat.

El novembre de l'any passat el promotor va sol·licitar l'ampliació de la superfície comercial, una petició que, segons l'edil d'Urbanisme, ja té el vistiplau de la Generalitat, que ja en primera instància el va autoritzar a ampliar fins a 7.200 m² més. Davant les esmenes de l'Ajuntament, el promotor va fer una segona proposta, l'actual, que situa el creixement en 5.341 m².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona