Administracions

Municipal

Colau queda sense aliats potencials per al pressupost

Les batudes de la Guàrdia Urbana sobre els manters agreugen el distanciament de la CUP amb el govern de BComú-PSC

El PP ja té decidit el seu no inicial als comptes i C's està a un pas de fer-ho

L'estret marge que ja d'entrada tenia el govern de Barcelona (BComú-PSC) per intentar aprovar el pressupost del 2017 a través d'un acord polític amb l'oposició, s'ha fet més i més escardalenc en només 24 hores. Ahir, tot just l'endemà que l'executiu d'Ada Colau presentés una proposta de comptes que ja va ser rebuda amb fredor per CiU i ERC, la resta de partits del consistori –C's, el PP i la CUP– van expressar tantes o més reserves que fan extraordinàriament difícil albirar, ara mateix, una possibilitat d'entesa. Tant és així, que ja s'especula que el dictamen no superi ni tan sols el primer tràmit de presa en consideració que s'ha de votar en la comissió d'Economia del dia 15 que ve. Sigui o no així, l'escenari que ara mateix govern i oposició tenen al cap és que el pressupost serà ratificat, més d'hora que tard, a través d'una qüestió de confiança.

Una de les formacions amb què l'equip de Colau veia un cert marge d'acostament és la CUP, amb la qual, de fet, ja es va pactar una ampliació dels comptes en curs. Les dues parts, però, ahir van mantenir una reunió en què no hi va haver cap avanç. Els anticapitalistes plantegen que, abans d'entrar en la negociació estricta dels comptes, s'han d'aturar les operacions que la Guàrdia Urbana du a terme a la nit al centre per foragitar venedors ambulants o prostitutes. “No hi ha hagut cap voluntat de retirar aquest dispositiu”, comentava la regidora de la CUP, María José Lecha, a la sortida de la trobada. Quan se li va preguntar si això es traduirà en un vot contrari ja la setmana entrant, l'edil es va remetre al que decideixin les assemblees de la CUP. Ara bé, també va reiterar que, si les batudes continuen, no hi haurà cap marge per a la distensió.

Ni BComú ni el PSC tenien gaires expectatives, per no dir cap, sobre un suport de Ciutadans o el PP. I ahir així es va explicitar. La presidenta del grup de C's, Carina Mejías, va detallar els punts que els separen de la proposta del govern local, i no són precisament pocs. D'entrada, va recordar que la previsió de despesa del pressupost supera el límit legal, fet que es complementa amb una “inversió absolutament insuficient” en matèria d'habitatge o unes diferències d'arrel sobre model econòmic de ciutat. C's està molt a prop, molt, del no. Qui ja té clar que aquesta serà la seva posició d'entrada és el PP. “Estem als antípodes dels postulats de Colau”, va manifestar el líder dels populars, Alberto Fernández Díaz, que alhora va ser molt crític amb la inconcreció del document dels comptes que s'ha dut a negociació.

Amb CiU i ERC, ja va quedar més o menys clar dilluns que tampoc hi ha gaire terreny a explorar. Si bé els primers no van voler tancar portes, sembla més que improbable que vulguin fer un paper de crossa. I, pel que fa als republicans, a més de vincular la negociació amb el pressupost de la Generalitat, els puja la mosca al nas perquè asseguren que compromisos anteriors pactats amb Colau no s'han executat. A tot això, CiU i ERC es van reunir ahir per explorar la possibilitat de vies de col·laboració per lligar curt l'executiu local.

LES FRASES

Se'ns fa difícil donar suport al pressupost perquè no compartim el model polític que hi ha al darrere
Carina Mejías
presidenta del grup de ciutadans
El nostre punt de partida amb Colau és el punt final immediat, perquè el model de ciutat és antagònic
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp
No hi ha hagut cap voluntat del govern de retirar el dispositiu policial i, per tant, ens hem alçat de la taula
María José Lecha
regidora de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia