Administracions

Municipal

hotels

La moratòria hotelera farà que es dispari el preu dels llits

En l'últim any l'increment mitjà del cost d'una habitació a Barcelona ha estat d'un 10% i pel 2017 s'espera un augment similar

Els experts alerten de la incertesa generada en l'inversor

Els hotels de Barcelona han vist com en el darrer any s'hi incrementava l'ocupació al voltant d'un 5%, tot i que pernoctar a la ciutat és ara un 10% més car que un any enrere. L'augment del preu dels llits, segons una consultoria experta en el sector hoteler com és Magma Hospitality Consulting, es deu al fet que Barcelona ha viscut un dels millors anys pel que fa al nombre de visites, però els dos directors de l'empresa, Albert Grau i Bruno Hallé, alerten que la moratòria aprovada pel govern d'Ada Colau ja té els primers efectes sobre el cost de les pernoctacions. I encara més, l'any 2017, i molt especialment el 2018, encara es dispararà més el preu, ja que serà aleshores quan es visualitzarà l'impacte real d'aquesta mesura. L'any que ve s'espera que el preu pugi una mitjana d'entre un 10 i un 12%, i fins i tot més si els turistes aposten per descobrir Barcelona.

De moment, així doncs, l'aposta per pernoctar a Barcelona no s'ha quedat erosionada. L'activitat a l'aeroport del Prat continua creixent, com també augmenta el nombre de creuers que fan escala al port, un comportament que, segons Hallé, encara fa més difícil entendre la voluntat d'aturar el creixement hoteler: “És incongruent impedir que s'inverteixi en l'obertura de nous hotels quan les xifres demostren que el volum de turistes continua anant a més.” El 2017 es preveuen un 25% menys de llits nous a Barcelona i el 2018, un 50% menys.

A Magma subratllen que l'aturada dels hotels “ha generat molta incertesa en els inversors, que busquen seguretat jurídica a l'hora d'impulsar un projecte de risc”. Bruno Hallé revela que altres ciutats, com ara Màlaga i Porto, estan despertant interès en els inversors en detriment de Barcelona.

Aquesta consultoria amb seu a Barcelona espera que la confiança inversora “es recuperarà amb un canvi de missatge” però alerten que “no serà fàcil”. Lamenten, de passada, que com a conseqüència de la moratòria aprovada per l'Ajuntament de Barcelona “la ciutat està perdent l'oportunitat de tenir hotels singulars”.

Albert Grau anima l'administració local a a “mantenir la política de promoció de la ciutat, si no vol perdre pistonada”. Entre el aquest any i el 2018 hi ha previstes 600 noves habitacions a Barcelona, corresponents a set projectes hotelers.

Més interès per ciutats properes

La moratòria hotelera ha impulsat l'interès inversor en la regió metropolitana, segons constaten tant els directors de Magma com el president de la consultora Ipih (el major franquiciador d'Accor Hotels a l'Estat espanyol), Laurent Gauze. S'espera que en els pròxims anys aflorin nous projectes en ciutats com ara l'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Mataró. L'increment del preu d'una habitació a Barcelona també ha desplaçat la demanda cap a altres municipis de l'entorn, on la conseqüència directa d'aquest comportament dels clients també ha estat un augment del preu de la pernoctació.

Els experts en el sector recomanen als inversors hotelers apostar per una ciutat quan, a banda d'oferir proximitat i bona connexió amb Barcelona, disposin d'un generador propi de demanda, com pot ser la Fira, en el cas de l'Hospitalet, l'atractiu de la platja, a Badalona, o el nou outlet, a Viladecans. Gauze alerta que invertir a la perifèria de Barcelona “també comporta riscos per les incògnites que Barcelona ha generat sobre el sector”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona