Administracions

Municipal

Multa expeditiva de Colau

El govern barceloní sanciona els portals Airbnb i Homeaway amb 600.000 euros cadascun per haver seguit llogant pisos turístics sense llicència

Des del juliol l'Ajuntament ha incoat 709 ordres de tancament d'allotjaments il·legals

L'Ajuntament de Barcelona imposarà una multa per separat de 600.000 euros –el màxim previst per la llei– als portals de lloguer d'habitatges de curta estada Airbnb i Homeaway pel fet de continuar anunciant pisos d'ús turístic sense la corresponent llicència. Aquest gest de força es produeix després de constatar que ambdues plataformes encara exerceixen una pràctica fraudulenta per la qual ja van ser expedientades anteriorment. “No és assumible que hi hagi milers de pisos operant sense permís i de forma il·legal, sense pagar impostos i causant perjudicis a les comunitats de veïns”, va justificar ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant una entrevista a Catalunya Ràdio en què va anunciar aquesta decisió.

Des de principis de mandat, el govern municipal ha posat en el punt de mira aquests webs que comercialitzen allotjaments temporals, una activitat que, entre molts altres impactes, els experts també alerten que està posant en tensió el mercat del lloguer a la ciutat. A partir d'un enginy informàtic –l'aranya web– que rastreja la informació dels pisos que ofereixen, el consistori ja va advertir que, en molts d'aquests anuncis, no hi constava el número de registre de turisme de Catalunya tal com estableix la llei 13/2002. Cap d'aquests dos grans portals, però, va atendre els requeriments, una circumstància que l'estiu passat els va suposar una doble multa de 30.000 euros a cadascun. Homeaway la va pagar, no com Airbnb, que hi va recórrer per la via judicial. L'executiu de Colau argumenta que, des d'aleshores, ambdues companyies han continuat fent la seva i, atesa la reincidència, els ha començat a tramitar la sanció més severa, fins a 600.000 euros, que estableix la llei de turisme. Un altre argument per justificar la severitat del càstig és la posició dominant que tenen les dues plataformes en el mercat, així com el volum d'anuncis –3.812 a Airbnb i 1.744 a Homeaway– d'allotjaments sense llicència de la capital que arriben a tenir publicats. Els dos nous expedients sancionadors ja han estat signats i seran notificats, en breu, als afectats.

Airbnb ha lamentat la posició del consistori –“és una decisió trista”– i ja ha anunciat que recorreran contra la sanció. També han recordat que la resposta del govern local es produeix en un moment en què estaven negociant una eventual sortida al conflicte, un procés durant el qual la companyia diu que ha detectat que “els diferents nivells del govern estan prenent decisions contradictòries” en la matèria.

Homeaway, per la seva banda, també recorrerà contra la mesura municipal i tampoc descarta acabar als jutjats.

Procediments en curs

Al marge dels procediments oberts a aquests dos grans operadors, l'Ajuntament té en curs un altre paquet de procediments que afecten nou portals més, que, en aquest cas, s'enfronten a una multa de 30.000 euros. Per contra, hi ha set portals més que, arran del setge de la corporació, han deixat de promocionar pisos turístics il·legals. Igualment, entre els mesos de juliol i octubre s'han emès 709 ordres de cessament de l'activitat d'allotjament sense autorització, de les quals a hores d'ara se n'han executat una vuitantena.

LA XIFRA

5.556
pisos turístics de Barcelona sense llicència tenen anunciats Airbnb i Homeaway, segons l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona