Administracions

Servitransfer es querella contra l'alcalde de Cruïlles pel contracte de residus

L'empresa l'acusa de prevaricació en l'adjudicació, el 2013, a AJ Ruz

El batlle, Salvi Casas, defensa que van triar l'oferta més costosa per les millores de servei

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de la Bisbal ha admès a tràmit una querella presentada per l'empresa Servitransfer SL contra l'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, i la secretària del consistori, per un presumpte delicte de prevaricació en l'adjudicació del contracte vigent de recollida de residus sòlids urbans i matèria orgànica. Els fets denunciats es remunten al setembre del 2012, quan el govern local va convocar un nou contracte per regularitzar la situació del servei, que com passava en altres poblacions petites del Baix Empordà prestava Servitransfer –concessionària del Consell Comarcal– des del 2001 sense contracte. L'empresa va competir amb dues ofertes més, una que encara era més econòmica –també descartada– i la presentada per AJ Ruz SL, que, tot i ser la més costosa, va ser l'escollida en una resolució signada per Casas el gener del 2013.

Servitransfer va impugnar el procés, amb un recurs contenciós estimat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), que al maig va instar el consistori a retrotreure l'expedient al punt de partida del concurs. Però ara, sobre l'aval de la sentència, l'empresa vol centrar la pressió en Casas, al qual atribueixen, entre d'altres, una “vulneració substancial del procediment”, en obrir en darrera instància el sobre econòmic sense convocar els representants de les empreses, o el fet d'encarregar un informe tècnic al Consell Comarcal, a banda de la mesa de contractació, i determinant per escollir “l'empresa que va presentar una oferta amb les condicions econòmiques més desfavorables” per a l'economia municipal. Per l'advocat dels querellants, Carles Monguilod, es van “vulnerar els principis d'igualtat, objectivitat i transparència”.

Els arguments de l'alcalde

Per la seva banda, Salvi Casas es va mostrar sorprès ahir en assabentar-se de la querella per les preguntes dels mitjans. Admetia que “no és una notícia agradable”, però, no obstant això, expressava la seva tranquil·litat. L'alcalde recordava que “no és el primer litigi emprès per Servitransfer” en no ser l'adjudicatària d'un contracte, però davant la sentència del TSJC avançava que estan preparant un nou concurs per renovar la concessió, que expira el febrer del 2017.

Respecte a la querella, defensava que va encarregar l'informe als tècnics comarcals en pro de la imparcialitat, i assumia que “era l'oferta més cara, però amb uns avantatges i millores” en el pla tècnic. Tampoc obviava que, “per preu, el contracte s'hauria d'haver atorgat a la tercera empresa”, i recordava que Servitransfer “havia intentat regularitzar la situació anterior [sense contracte] amb unes ofertes que no es podien validar sense concurs”.

LA XIFRA

48.872
euros
anuals sense IVA va ser l'import de l'oferta guanyadora, 647 més que Servitransfer i 1.412 més que la tercera.

LA DATA

28.01.13
va signar
l'alcalde, Salvi Casas, l'acord d'adjudicació definitiva del contracte de residus, qüestionada pel TSJC.

La pugna de Vacamorta, al rerefons

En la mala relació entre Servitransfer i l'actual alcalde del municipi no es pot obviar l'oposició de Casas i el seu govern d'ERC a l'abocador de Vacamorta, gestionat per la filial de l'empresa Recuperació de Pedreres SL i clausurat per la Generalitat a finals del 2014, després de diverses sentències que invalidaven la llicència ambiental del dipòsit de residus. Fa pràcticament dos anys que no s'hi aboquen deixalles, però encara continua sent una incògnita el futur dels milers de tones dipositades, que segons la justícia s'haurien de buidar amb càrrec a la Generalitat. Mentrestant, el consistori també s'ha queixat que camions de Servitransfer –adscrits anteriorment a la planta de transferència comarcal– estan aparcats a les instal·lacions de l'abocador, formalment sòl rústic. Amb tot, Casas sosté que de les tibantors no es pot desprendre “cap mala fe” i assumeix que si Servitransfer fa la millor proposta en el nou concurs en serà l'adjudicatària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona