Administracions

memòria històrica

Ros rebutja treure carrers a franquistes perquè “no toca”

L'alcalde de Lleida veu demagògica la proposta de canviar els noms d'aquestes vuit vies i diu que el manifest l'incomoda

El 2017 estarà dedicat al músic Enric Granados, al poeta Màrius Torres i al museu Jaume Morera

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, no té cap intenció de canviar el nom de vuit carrers de la ciutat que estan dedicats a alcaldes o dirigents del franquisme. Ros va deixar clar ahir que aquesta decisió és competència del paer en cap, “que no li toca al ple ordenar cap canvi” i que “aquest exercici profundament democràtic” ja es va fer a Lleida a partir del 1979 amb la substitució dels noms de més de quaranta carrers.

L'alcalde es va mostrar inflexible, tot i un manifest amb un miler d'adhesions que demanen retirar els noms franquistes. Ros va assegurar que respecta la iniciativa però que li incomoda que li retreguin la proposta amb un manifest que demana el que ell havia estat fent de jove, que era lluitar contra el franquisme quan era del PSUC. També va argumentar que quatre dels noms que es volen canviar es van aprovar ja en democràcia i que ara no és l'actual corporació la que ha de corregir els valors democràtics d'anteriors governs municipals.

En tot cas, va deixar oberta la porta, malgrat no estar-hi d'acord, al fet que es promoguin consultes populars sempre que s'ajustin als requisits del reglament de participació ciutadana i a les lleis.

L'alcalde es va explicar àmpliament sobre aquesta qüestió durant el tradicional dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació, en el qual, com passa des de fa pocs anys, també hi són presents portaveus de grups de l'oposició, com és el cas dels “socis” de govern de Ciutadans i el PP, tot i que també hi havia CiU.

L'alcalde Ros va fer balanç del 2016, destacant l'ajut directe a un miler de famílies per raons de pobresa energètica o exclusió social, que ha suposat un cost de 400.000 euros.

Ros va mostrar-se satisfet dels acords a què ha arribat el seu govern amb l'oposició tot i la dificultat del fet que ara hi hagi set grups a la Paeria. Tot i això, cada any s'han acordat ordenances, comptes generals i pressupostos.

Finalment, de cara al 2017, va confirmar la licitació a l'abril de les obres del museu Morera, que complirà cent anys; i que l'any vinent estarà dedicat a completar l'Any Granados amb l'estrena de l'escenificació de l'òpera Goyescas. El 2017 també estarà dedicat al poeta Màrius Torres pels 75 anys de la seva mort.

LA FRASE

Canviar aquests noms és una prioritat de la ciutat? Amb tot el respecte, però ho era el 79 i no el 2017
Àngel Ros
Alcalde de Lleida

Llicència per començar obres a Vall Rufea

El que sí que és una prioritat pel govern de la Paeria és el desenvolupament comercial, i l'alcalde, Àngel Ros, va anunciar ahir que els promotors de Vall Rufea ja han demanat els permisos per urbanitzar i construir el centre comercial previst a la vora dels instituts i l'antiga N-II. També va confirmar que els promotors del parc de mitjanes superfícies a Torre Salses, entre la Bordeta i Magraners, també tramiten correccions al seu planejament per ajustar-se a les demandes de la Generalitat i demanar llicències. Ros també va explicar que el primer trimestre tindrà llesta la definició d'espais de les Basses per posar a licitació el càmping i els serveis de restauració del parc.

Finalment, el paer en cap va rebutjar la proposta de l'associació de veïns de la Bordeta per organitzar patrulles ciutadanes contra les ocupacions i l'incivisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona