Administracions

operació diàleg

Colau insta l'Estat a iniciar de nou les obres a la Sagrera

El projecte de l'estació i el finançament del transport públic centren la primera reunió entre Millo i l'alcaldessa de Barcelona

Tots dos eviten polemitzar sobre el CIE o la cimera del referèndum

Les reiterades apel·lacions que s'han formulat des de l'executiu de Mariano Rajoy per refer ponts amb les institucions catalanes –i que ja han estat batejades retòricament com a “operació diàleg”–, també han trobat com a destinatari l'Ajuntament de Barcelona. En aquesta tessitura, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, es va reunir ahir al migdia per primer cop amb l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau; una trobada, aquesta, que va ser essencialment protocol·lària i que tenia com a primer objectiu transmetre un missatge de normalitat i complicitat institucional allunyat de tibantors passades. Així, durant la cimera tots dos van esquivar qüestions polèmiques, com ara la presència de Colau en la pròxima cimera del referèndum. D'altres de competència estrictament municipal, com ara la petició del consistori de tancar el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), només es van tractar de passada. El relat conjunt va ser que, la d'ahir, va ser només una presa de contacte inicial sense temps per aprofundir en les múltiples qüestions que sovint enfronten les dues administracions. Potser per això l'únic acord tangible va ser la creació d'una mesa que s'encarregarà de tractar aquests temes, que van des d'inversions no executades en matèria d'infraestructures, desplegament de la Carta Municipal o política cultural, fins a la seguretat.

El clima de cordialitat, però, no va evitar que l'alcaldessa plantegés al delegat dues demandes, com són, primer, la necessitat d'incrementar les aportacions de l'Estat al transport públic, que s'han reduït de 173 a 98 milions en vuit anys. L'altre afer que el consistori considera especialment urgent és la represa de les obres de l'estació de la Sagrera, paralitzades des de fa més d'un any. Sobre això, Colau va ser més que explícita: “Benvingut sigui el diàleg, però una bona manera de demostrar-lo és que es concretin aquestes qüestions.” Sobre això, i en referència a la Sagrera, l'alcaldessa va recordar que els treballs de construcció de la llosa i la nova estació de Sant Andreu es poden reprendre de manera immediata –va parlar del primer trimestre del 2017 com a termini–, atès que els projectes estan fets. Millo no va ser tan emfàtic, tot i que de fet va admetre que aquest és un projecte que acumula massa contratemps. I, davant d'això, la prioritat ha de ser, segons el delegat, acordar un calendari “realista” i “redefinir els costos”. A la baixa, s'entén.

LES FRASES

Benvingut el diàleg, però aquest genera unes expectatives que ara s'han de complir
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Sobre la Sagrera compartim que cal acordar un calendari d'obres realista
Enric Millo
delegat del govern espanyol a Catalunya

Trobada amb Sáenz de Santamaría

Aprofitant l'estratègia del govern espanyol d'incrementar la seva presència física a Catalunya, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría té previst entrevistar-se properament amb Ada Colau. De fet, l'alcaldessa va tenir la confirmació oficial de la trobada ahir a través d'Enric Millo, tot i que, ara per ara, no té ni dia ni hora concretada. Se celebrarà, això sí, a l'ajuntament de Barcelona. Colau va expressar el seu desig que la reunió “no sigui, només, de cordialitat institucional, sinó que serveixi per avançar de manera concreta en assumptes que beneficiïn la ciutadania”, com ara la governança del Port de Barcelona o del Consorci de la Zona Franca. Igualment, l'alcaldessa barcelonina també ha demanat cita per veure's amb diversos ministres. Amb el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per tractar del finançament del transport públic, i amb el de Foment, Íñigo de la Serna, de les obres de la Sagrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona