Administracions

Sense pujades de taxes ni impostos

Les principals poblacions aposten per no fer grans canvis en les ordenances fiscals del 2017

La zona blava, la grua i el bitllet del bus, els preus que més varien segons la població

Els principals ajuntaments de la regió han apostat per mantenir congelats taxes, impostos i preus públics aquest 2017, una tendència que molts consistoris han mantingut des de l'arribada de la crisi econòmica. Hi ha algunes excepcions com ara l'impost d'activitats econòmiques (IAE) que paguen les grans empreses i que, per exemple, s'ha apujat a Manresa, i a Berga ho plantegen. En la comparació de les taxes, preus públics i impostos de les principals poblacions de la Catalunya Central (capitals de comarca i municipis de més de 15.000 habitants), es comprova que l'afectació en les butxaques de les famílies varia molt en funció de la població on visquin. Es nota especialment amb l'aparcament regulat. Si bé hi ha municipis com Manresa, Vic i Igualada on es paga més d'un euro per un hora d'aparcament, n'hi ha d'altres on hi ha un límit de temps per aparcar però gratuïtament. També hi ha diferències molt destacades en el preu que paga un conductor per recuperar el seu vehicle si se l'ha endut la grua municipal. Dels 80 euros que costa a Berga, ens n'anem als 130 a Manlleu (145 en festiu o de nit) i 140 a Moià. El preu del bitllet senzill de l'autobús (que pot variar entre seixanta cèntims i gairebé dos euros) en seria un altre exemple destacat.

Informació recollida per

Òscar López, Marc Canturri, Anna Aguilar i Guillem Freixa.

Debat obert sobre els impostos progressius

M.V

Els plens d'ordenances fiscals han obert el debat d'apostar pels impostos progressius seguint el principi de proporcionalitat, en funció dels ingressos de les famílies. Els plens també debaten sobretot a l'entorn de l'impost sobre béns immobles, un dels que afecten més ciutadans i dels de més import. En el primer cas, aquesta qüestió s'ha debatut en municipis com Solsona, Manlleu i Igualada. També s'ha parlat de la necessitat de combatre desigualtats a través dels impostos i de bonificacions per a famílies amb pocs recursos.

Pel que fa a l'IBI, la rebaixa del valor cadastral que ha previst l'Estat ha fet que a Manresa apugin el tipus impositiu. Això mantindrà el preu de la majoria dels rebuts, però permetrà recaptar el mateix a l'Ajuntament. Vic ho farà durant el primer trimestre.

Cal recordar que els ajuntaments decideixen només un tram d'aquest impost i la resta el decideix el govern espanyol. A més, el seu import depèn de diversos factors, com ara el valor de l'immoble, els metres quadrats de la propietat i la zona de la ciutat on estigui ubicat, entre d'altres. Però és un dels rebuts més importants que paguen els contribuents que tenen una casa en propietat. De fet, segons fonts municipals, aquest rebut costa de mitjana uns 400 euros a Piera, per exemple, i 583 euros a Igualada.

El cas de Berga

A Berga, han començat el 2017 amb les ordenances del 2016 per un error a l'hora de calcular els terminis d'aprovació. Afectarà sobretot l'IAE, que s'havia d'apujar un 1%. La resta de modificacions afectades són de taxes que s'aniran retocant durant l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona