Administracions

Municipal

L'habitatge motiva el primer gran pacte entre Colau i CiU

Ambdós acorden un conjunt d'esmenes al pla estratègic sobre la matèria que s'aprovarà la setmana entrant

Ampliar els ajuts al lloguer o accelerar el cens de pisos buits, entre les mesures consensuades

Pocs dies després de pactar amb ERC la nova regulació que restringeix l'obertura de nous allotjaments turístics a la ciutat (Peuat), el govern d'Ada Colau ha assolit el primer gran acord polític del mandat amb CiU per a l'aprovació del pla local d'habitatge de Barcelona 2016-2025. L'entesa s'ha traduït en la incorporació al document final d'onze de les dinou al·legacions plantejades pels convergents, i vuit més de parcials. CiU remarca el compromís assolit, atesa la transcendència de la matèria, que no només és una ensenya ideològica per a BComú sinó que és una qüestió que s'ha situat, de cop, al centre del debat polític pel repunt desbocat que estan experimentant els preus dels pisos de lloguer. Des de l'entorn de Colau, per contra, ja es pot lluir també com a mèrit el fet d'haver tancat amb èxit una negociació amb el principal grup de l'oposició.

Els termes de l'acord inclouen, per començar, incrementar de 138 milions d'euros a 162 els ajuts previstos per al lloguer durant el primer quinquenni d'aplicació del pla. Això equivaldrà a passar de 57.000 beneficiaris a 65.000. També s'estudiarà la creació d'una empresa mixta entre el consistori i grans propietaris, essencialment bancs, per afavorir que els pisos dels primers tinguin una sortida regular cap al lloguer social. L'edil de CiU Jordi Martí, que és qui ha comandat les negociacions amb l'executiu, manifestava que ja tenen l'assentiment tàcit d'alguns d'aquests grans tenidors per acabar constituint la societat. Les esmenes dels convergents també han permès ampliar les previsions inicials del pla de construir 700 habitatges protegits a càrrec d'entitats del tercer sector. Ara seran 1.250, també en els primers cinc anys d'execució del programa. Igualment s'ha consensuat que el cens d'habitatges de pisos estigui fet d'aquí a cinc anys, en lloc dels deu que es van anunciar.

L'encaixada amb els convergents assegura que aquest document estratègic podrà ser aprovat en el pròxim ple, el mateix en què també està previst ratificar el Peuat. En aquest escenari l'única incògnita menor a resoldre és si altres formacions se sumaran a l'acord i faran seu, també, un pla pressupostat en conjunt en 1.666 milions d'euros i que, entre altres actuacions, preveu ampliar el parc d'habitatge protegit en prop de 9.000 pisos.

En clau estrictament política, un altre focus que s'ha de tenir en compte és si aquesta entesa entre Colau i CiU refarà ponts entre ambdós. “A diferència d'altres cops, el govern ha demostrat aquí voluntat de diàleg”, subratllava ahir el portaveu convergent, Joaquim Forn. I per a qui vulgui fer càbales, un últim apunt. Aviat s'ha d'aprovar la modificació de l'ordenança de terrasses. I la sintonia entre CiU i una part de l'executiu, el PSC, respecte a aquesta qüestió ja hi és.

LA FRASE

Amb aquest pla s'ha demostrat que, si hi ha voluntat des del govern, es pot arribar a acords
Joaquim Forn
portaveu del grup de ciu a l'ajuntament de barcelona

LA XIFRA

1.666
milions d'euros
és la suma que es preveia destinar en la proposta inicial del pla per facilitar l'accés a l'habitatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona