Administracions

municipal

Mataró exigirà un sou mínim de 1.000 euros a les subcontractades

Les empreses que vulguin treballar per a l'Ajuntament hauran de garantir als seus treballadors un salari digne

Una nova guia incorpora noves clàusules ètiques i socials en els processos de contractació municipal

Les empreses que vulguin treballar per a l'Ajuntament de Mataró hauran de pagar un salari mínim de 1.000 euros bruts mensuals als seus treballadors. Tot i ser una administració pionera en l'aplicació de clàusules socials en la contractació municipal, el consistori vol anar més enllà dels actuals criteris de sostenibilitat i responsabilitat que ja aplica i incorporar noves mesures. Per aquest motiu, una de les que destaquen més té a veure amb les retribucions dels empleats inclosos en les subcontractades o les concessions. Tot i que bona part de les plantilles superen aquest mínim que ara demanarà l'Ajuntament, hi ha col·lectius, com ara les persones que netegen els edificis municipals i els treballadors familiars que tenen cura de la gent gran a domicili, que encara no hi arriben pel conveni laboral que se'ls aplica.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), va explicar ahir que en aquells serveis en què la mà d'obra sigui un component essencial el criteri econòmic a l'hora de valorar les diferents ofertes que aspirin a prestar-lo ponderaran fins a un 60%. “Qui guanyi, que no sigui perquè ha presentat el millor preu, sinó perquè incorpora més clàusules socials”, va afegir-hi.

Aquest és un dels exemples de la nova guia per a la contractació que s'ha elaborat i que afecta no només el consistori sinó també totes les empreses municipals. Un document que inclou també les propostes que al llarg del mandat han posat sobre la taula els diferents grups municipals, com ara l'exclusió de companyies que operin en paradisos fiscals, el suport a petites i mitjanes empreses i l'adhesió al codi ètic de la Generalitat.

L'Ajuntament de Mataró té actualment 175 contractes vigents d'un total de 143 contractistes diferents, que suposen el 35% del pressupost de despesa municipal i que equival de mitjana a més de 43 milions d'euros anuals. Una xifra important que, segons Jerez, dona compte de la capacitat d'incidir que té l'administració pública en l'economia local.

A banda d'exigir un salari “de ciutat” de 1.000 euros, també es garantirà el pagament directe a empreses subcontractades si l'adjudicatari del servei és morós i no atén els salaris dels seus treballadors.

El regidor de Serveis Centrals va destacar que en paral·lel, i per poder donar compliment a aquestes noves clàusules, l'Ajuntament reforçarà el seguiment i el control dels contractes i planteja la rescissió de les concessions i l'aplicació d'un règim sancionador a qui incompleixi els compromisos pactats.

LA XIFRA

43
milions
d'euros destina a la contractació pública l'Ajuntament de Mataró de mitjana anualment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona