Administracions

pla de seguretat per emergències

Pla pilot per millorar la seguretat en les catàstrofes

El Departament d'Interior i el Consell Comarcal de l'Urgell crearan una comissió de protecció civil pionera a Catalunya que vol coordinar millor la seguretat dels municipis en el cas de catàstrofes

Els aiguats del 2015, amb el desbordament dels rius Ondara i Sió o els incendis de Rocallaura de l'estiu passat, van posar de manifest la necessitat de coordinar i millorar els plans de seguretat dels pobles. Per això el Departament d'Interior i el Consell Comarcal de l'Urgell crearan una comissió de protecció civil. Es tracta d'un pla pilot pioner a Catalunya que ha de servir per prevenir i reaccionar millor en casos de catàstrofes. Així ho va presentar divendres a l'ens comarcal el conseller d'Interior, Jordi Jané, en la visita a Tàrrega. El Consell Comarcal valora positivament la iniciativa i actualment està treballant en l'actualització dels plans de previsió de tots els pobles de la comarca.

El president de l'ens comarcal, Salvador Bonjoch, va explicar que el Consell ha contractat dos enginyers a través d'un pla d'ocupació que s'encarreguen de revisar-los. “Volem veure de quins equips disposen els pobles”, va dir. Bonjoch també va explicar que cal evitar situacions com les que es van produir en els incendis de Rocallaura, per exemple. “Un dels problemes que ens vam trobar en el moment de l'incendi és que les preses de connexió d'aigua dels bombers no s'adequaven a les que teníem en els recursos hídrics del municipi. Són coses que hem de revisar, així com també millorar l'estat dels camins que s'havien fet més estrets amb la proliferació de la vegetació”, va assegurar Bonjoch.

Pel que fa a la previsió de rovinades, Bonjoch va explicar que es vol aplicar el mateix sistema de sensors de cabal a les capçaleres que ha posat en marxa Agramunt al riu Sió i que ajuda a prevenir molt millor el risc de riuades. De moment, però, va explicar que s'està esperant rebre una subvenció europea a través de la Diputació de Lleida per implementar aquesta mesura també als rius Ondara i Corb. “Calculem que d'aquí a cinc mesos sabrem si podem comptar amb aquesta ajuda, no volem tornar a patir catàstrofes com els aiguats o els incendis, però si es produeixen volem estar al màxim de preparats per evitar que hi hagi víctimes, i que hi hagi al mínim de danys materials possible”, afirmava.

Agramunt va viure el novembre del 2015 una tràgica rovinada que va causar la mort de quatre àvies que dormien a la residència quan aquesta es va inundar. Aquella nit a la capçalera del riu Sió hi van caure uns 140 l/m² i al municipi gairebé no hi va ploure.

Fa pocs mesos el riu Sió va tornar a tenir una altra crescuda, menys important, però aquest cop el poble disposava dels sensors instal·lats a la capçalera del Sió i a dos punts més al llarg del riu. Aquesta tecnologia va permetre alertar amb prou antelació els equips d'emergència i la població en general del risc de rovinada.

L'incendi que es va produir al juliol a Rocallaura va acabar afectant unes 800 ha agrícoles i de massa forestal que es van estendre als pobles veïns.

Es dóna la circumstància que l'origen del foc es va situar en una zona on hi havia unes soques enterrades d'una rompuda d'arbres que hi havia hagut feia més de vint anys. Les soques estaven afectades per l'incendi que hi havia hagut al mes de juny per Sant Joan i a partir de les condicions climàtiques es van mantenir com una carbonera fins que el foc va revifar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona