Administracions

municipal

irregularitats

Investiguen l'empresa pública Trargisa per irregularitats

societat Pertany als consistoris de Girona, Salt i Sarrià i gestiona la depuradora i la incineradora de Campdorà sospita S'hi ha detectat contractes i retribucions irregulars

Madrenas diu que es depuraran responsabilitats, si n'hi ha

Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià van comparèixer ahir per denunciar “indicis d'irregularitats” en una empresa mercantil que pertany als tres consistoris i l'inici d'un procés d'investigació per comprovar si les sospites són fonamentades. Es tracta de Tractament de Residus i d'Aigües Residuals del Sistema de Girona SA (Trargisa). És l'empresa que gestiona la depuradora i la incineradora de Girona, situades a Campdorà, i que dona servei a altres municipis de la comarca a més dels ja mencionats.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada de l'alcalde de Sarrià, Roger Torrent, i del tinent d'alcalde de Salt, Àlex Barceló, va explicar que les irregularitats que s'han detectat són per la contractació i per retribucions de personal, i que, en aquest sentit, afecten només l'àrea de recursos humans de l'empresa, i no d'altres. Madrenas va mostrar-se molt cauta en la denúncia ja que les sospites, va dir, es basen en els documents i informes que tenen ara mateix en mà, facilitats per la mateixa empresa i dels existents als arxius municipals. Aquesta documentació, va reiterar, els fa creure que les irregularitats han existit realment. “Si no, no estaríem dient el que diem”, va assegurar.

Investigació interna

El consell d'administració de l'empresa, reunit ahir de forma extraordinària a primera hora de la tarda va decidir actuar en tres sentits a partir d'ara, per esclarir els fets. Per una banda, s'investigarà més a fons per confirmar sense cap gènere de dubtes si les irregularitats van existir. Per una altra banda es convocarà un nou consell d'administració d'aquí dos mesos en el qual l'actual conseller delegat, que és des de l'octubre passat el vicealcalde de l'àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació, Eduard Berloso, presentarà un nou protocol de selecció de personal i de fórmules retributives. En tercer lloc, s'investigarà si de la gestió que s'havia fet fins que el consistori en va assumir el control se'n pot derivar algun tipus de responsabilitats. L'alcaldessa de Girona no va voler entrar a concretar si poden ser de tipus penal o civil, si és que n'hi ha, però va assegurar que s'actuarà de manera “transparent, ferma i contundent” un cop l'informe estigui redactat i se'n coneguin les conclusions. En aquest sentit, va anunciar una actitud proactiva: “No deixarem que les coses vagin passant sinó que emprendrem les mesures que calgui quan calgui.”

Per ajudar-los en aquesta tasca, l'Ajuntament ha contractat dos juristes. “Un especialista en recursos humans i l'altre, especialista en contractacions”, va especificar. La seva actuació s'estendrà a totes les empreses en què l'Ajuntament de Girona tingui alguna participació. Són places de les quals fa mesos que es va iniciar el procés de contractació, que ja ha passat per ple. Un cop passats aquests tràmits, s'espera que els dos juristes comencin a treballar cap a final d'aquest mes.

El consell d'administració està també pendent d'una auditoria operativa de l'empresa encarregada a una empresa externa, que es va demanar ja fa mesos i que s'espera tenir enllestida cap al maig, aproximadament. Hi ha també pendent l'auditoria financera que s'elabora amb periodicitat anual.

Les sospites d'irregularitats a Trargisa se sumen a les que hi ha sobre la gestió d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, empresa mixta participada pels tres consistoris. En aquest cas, però, les investigacions ja són judicials, i afecten, en qualitat d'investigats, l'exconseller delegat Narcís Piferrer i l'actual conseller delegat, Xavier Ballell.

LES XIFRES

56
treballadors
hi ha actualment a Trargisa, segons va explicar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas
2
mesos
es trigarà a tenir els informes jurídics que han de confirmar o desmentir les presumptes irregularitats

LES FRASES DE MARTA MADRENAS

Actuarem de forma proactiva, no deixarem que les coses vagin passant. Emprendrem les mesures que calgui quan calgui
Volem actuar amb cautela i no assenyalarem ningú fins que l'informe no determini si hi ha responsabilitats
Amb la documentació que tenim fins ara a les nostres mans, creiem que les irregularitats van existir

Conflictes laborals, amb baralles incloses, i amb el gerent de baixa

J. Nadal

Els problemes dins de Trargisa ja fa mesos que duren. A l'octubre va transcendir que el consistori havia posat un enginyer municipal al capdavant de l'empresa per cobrir la baixa del director i gerent de la societat, Alfred Viñas, que es va sotmetre a una operació l'estiu passat i que hores d'ara continua de baixa. La missió d'aquest enginyer ja era posar ordre per resoldre conflictes i intercanvis de denúncies entre alguns treballadors. L'octubre, el regidor de Sostenibilitat de Girona, Eduard Berloso, va assumir el càrrec de conseller delegat de l'empresa. Segons va afirmar ahir l'alcaldessa va ser en aquell moment que amb la presència més constant a l'empresa de Berloso i del tècnic de confiança es van anar detectant situacions irregulars: “En ser allà més sovint es van percebre coses que no essent-hi no es podien saber, si les persones responsables no ens les feien avinents”, va justificar ahir l'alcaldessa. El control de Trargisa, va assegurar, no responia als conflictes entre treballadors, sinó que s'emmarcava en el procés de control de les empreses participades per l'Ajuntament. L'alcaldessa no va voler assenyalar a Viñas, en tant que màxim responsable de l'empresa, com a possible responsable de les presumptes irregularitats, ni va confirmar si ell mateix portava la gestió dels recursos humans de la companyia. Aquests aspectes, va afegir, l'informe jurídic que s'ha demanat també els haurà d'aclarir. El consistori gironí té el 73% de les accions de Trargisa, i n'és el soci majoritari. Darrere seu hi ha l'Ajuntament de Salt, que en té el 23% i per acabar l'Ajuntament de Sarrià de Ter, amb un 4% del capital social de l'empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona