Administracions

La Generalitat no permet correbous sense acord de ple

El delegat a Girona, Eudald Casadesús, diu que l'acord és preceptiu, encara que s'estigui inclòs en l'annex de la llei

La celebració d'un correbou –o vaquetes– a Torroella de Montgrí, o a qualsevol altra població, depèn exclusivament del ple o de la junta de govern local. Sense aquest acord, la Generalitat no pot autoritzar que es dugui a terme la celebració.

El delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, ha explicat que, en primer lloc, i com a pas essencial, cal estar inclòs en l'annex de la llei de regulació de festes amb bous (34/2010 de l'1 d'octubre). Un cop comprovat, la tramitació no és complexa: normalment, com en el cas de la Penya Sant Marcos, de Torroella de Montgrí, és una entitat qui ho organitza i demana el permís a l'Ajuntament; després, el ple o la junta de govern ho autoritza i, finalment, és la Generalitat qui hi dona el vistiplau. “Sempre que ens arriba l'acord municipal i es compleix amb la normativa ho hem autoritzat”, remarca Casadesús.

Ara mateix, i en espera que es resolgui si Torroella de Montgrí surt finalment de l'annex –vegeu la peça–, tot el pes de la celebració de les vaquetes recau fonamentalment en l'equip de govern, format per ERC-Junts, UPM i l'Est. En el supòsit que la demanda arribés al ple o a la junta de govern local, i si es manté la majoria que va aprovar la moció del Pacma , on es va aprovar que Torroella és una població lliure de correbous, ara per ara seria impossible celebrar les vaquetes.

LA FRASE

Sempre que ens arriba l'acord i es compleix amb la normativa ho autoritzem
Eudald Casadesús
delegat de la generalitat a girona

El cas de Torroella divideix Junts pel Sí al Parlament

L'últim cop que es van celebrar vaquetes a Torroella, el 2016, es van poder fer amb el vot de qualitat de l'ara ja exalcalde Jordi Cordón , per junta de govern, tot i la moció del Pacma. Però el tema s'ha anat complicant des de llavors. Les vaquetes van propiciar una moció de censura que va fer sortir CiU –ara PDeCAT– del govern. Fa unes setmanes, els ajuntaments d'Olot, Roses i Torroella van presentar una esmena conjunta a la llei de mesures del pressupost per demanar específicament quedar fora d'aquest annex de la llei. I la polèmica va estar servida. El grup al Parlament de Junts pel Sí es va mostrar dividit sobre el futur de les vaquetes a la comissió, acceptant la petició de Roses i Olot però deixant Torroella pel ple de pressupostos en sostenir que no hi ha consens social. ERC i independents van votar que sortissin tots de l'annex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona