Administracions

municipal

habitatge

Els veïns aterren per fi al canal del port

Arriben les primeres famílies a la zona en construcció del canal i la rambla del Gorg, a Badalona, cridada a ser un punt neuràlgic

L'Ajuntament ha de suspendre la fira immobiliària perquè les empreses no necessiten promoció

Es construiran 2.756 pisos on s'allotjaran uns 8.300 veïns

Les previsions inicials auguraven que les primeres famílies arribarien al sector del canal del port de Badalona entre els anys 2009 i 2010 però va esclatar la bombolla immobiliària i els plans es van frenar en sec. Ara, vuit anys després, els primers veïns s'han instal·lat en aquest futur punt neuràlgic que inclou el canal, la rambla del Gorg on desembocarà la futura làmina d'aigua i els diversos solars limítrofs.

La promoció, que ja s'ha omplert de vida, a tocar la rambla i l'estació de metro del Gorg, és propietat de Level. Aquesta societat ha pogut culminar un projecte que va engegar Sacyr Vallehermoso, la primera empresa que va posar la primera pedra, tot i que més tard va abandonar el projecte deixant l'esquelet de l'obra. Tot seguit va passar per Bankia i per la Sareb, fins que va arribar a mans de Sacyr Vallehermoso. Entregades les claus de la primera fase de l'obra, ja ha sol·licitat la llicència per aixecar-ne la segona.

Als veïns d'aquesta promoció de pisos, se'ls sumaran aviat altres habitants. Al Gorg, on les obres del canal encara s'han de finalitzar, altres edificis aniran veient la llum pròximament. De les deu promocions previstes al sector del canal i la rambla del Gorg, la meitat no tenen ja marxa enrere. I no només està garantida la seva construcció, sinó que el ritme de comercialització dels habitatges permet endevinar que aquesta zona bategarà amb força molt aviat. La promoció que Neinor Homes està aixecant a tocar el futur canal, de 158 pisos, ha hagut de penjar el cartell de “tot venut”. I sembla que moltes famílies de Barcelona estan fixant l'ull en aquest barri emergent de Badalona, antiga zona industrial. També ha despertat l'interès d'inversors estrangers, veient la proximitat amb Barcelona.

A tocar el solar de Neinor Homes hi ha el d'Aelca, que disposa de les llicències pertinents i ha iniciat els moviments de terra. Aelca aixecarà un edifici de 61 habitatges. La promoció de Solvia, a continuació del bloc que ja està habitat, també s'està venent a bon ritme. Representa 103 pisos més. La cinquena promoció que en breu començarà a cristal·litzar és la que impulsa Kronos, amb vistes al canal, una de les més ambicioses amb 250 pisos. La promotora ja ha sol·licitat la llicència d'obres.

El pla de remodelació del Gorg, que a més del canal i la rambla engloba diferents solars que franquegen el port de la ciutat, inclou un total de 17 parcel·les, a les quals s'ha previst construir 2.765 pisos. Es calcula que s'hi allotjaran unes 8.295 persones. En alguns d'aquests terrenys, les màquines trigaran una mica més a arribar-hi, ja que estan en mans de diverses promotores que s'han de posar d'acord per executar l'obra, condició que alenteix el procés.

De les promocions que estan dibuixades al nou barri i que no queden a tocar el canal ni la rambla, una és la que Corp va aixecar davant del mar, a la banda nord del port, i que va ser la primera que va obrir portes. Una altra és la que també fa frontera amb el port però a la banda sud. En concret, la que està esquitxada per l'operació Pretòria. Allà, Kronos aixecarà una promoció de pisos. Fent frontera amb aquest terreny hi ha el que la societat Marina Badalona, responsable d'executar la remodelació del Gorg, vol treure a subhasta. Abans s'ha de posar d'acord amb el banc Mare Nostrum, copropietari del terreny. Per sobre de la via del tren resten a més quatre parcel·les pendents de desenvolupar. Tres són propietat d'Adif.

El gerent de Marina Badalona, Imanol Sanz, assenyala la importància que comenci a haver-hi promocions de pisos plenes de famílies perquè l'efecte dominó ja és irreversible. “És fonamental que arribin els veïns per poder culminar el desenvolupament del sector i per reactivar el sector econòmic”, sosté. Sanz calcula que d'aquí a cinc anys, aproximadament, es podrà afirmar que el projecte de transformació de la zona ha arribat a la seva fi. Haurà suposat una inversió que superarà els 300 milions d'euros.

Sense fira immobiliària

La recuperació del sector de la construcció és una evidència, si s'analitza el comportament de les promocions que es comencen a insinuar a Badalona. Prova d'això és que l'Ajuntament ha hagut de suspendre la fira immobiliària perquè algunes de les promotores que havien anunciat la seva presència han hagut de fer marxa enrere perquè tenien la totalitat dels pisos venuts, o una immensa majoria. Així ho confirma el cap del Departament de promoció econòmica de Reactivació Badalona, Francesc Torné. La fira s'havia anunciat a finals de març i s'havia valorat ajornar-la uns mesos per mirar d'atreure empreses noves. Però la ciutat de Badalona té els caps de setmana farcits d'actes durant els mesos d'abril i maig, o a Barcelona se celebren esdeveniments com el Meeting Point, i la nova data se situava al juny, un fet que encareix la cita perquè s'ha d'instal·lar aire condicionat. I ni tan sols estava garantida la bona resposta del sector. Reactivació Badalona ho tornarà a valorar al novembre.

Següent pas, els equipaments

Un cop les famílies ja comencen a poblar la zona del canal i de la rambla del Gorg, esdevé necessari accelerar la planificació dels serveis. El febrer del 2016 Marina Badalona va organitzar un procés participatiu en què els 110 veïns que hi van votar van deixar clar quins són, sota el seu parer, els equipaments prioritaris. A banda del solar que ja està cedit a la Generalitat per a la construcció d'un CAP, els altres equipaments reclamats van ser una biblioteca, un centre de dia i un centre cívic que inclogui un espai jove. Els equipaments subjectes a aquesta primera decisió superen els 3.500 m².

Els assistents també van proposar que els nous espais del Gorg portin els noms de Pi i Margall, Rambla del Gorg, Lluïsa Giró, Mestres Maria Rosquellas i Joan Rotger, Manuel de Solà Morales i Cros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona