Administracions

La comissió d'Urbanisme de Barcelona rebutja la rescissió del contracte del túnel de Glòries que planteja el govern

Només la CUP ha votat a favor de la proposta de l'executiu

La comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona s'ha posicionat en contra de rescindir el contracte del túnel de Glòries, tal i com plantejava el govern municipal. Segons les estimacions de BIMSA, la resolució suposaria licitar un nou projecte el 21 de juliol i començar les obres durant el mes de gener del 2018, el que implicaria una aturada de vuit o nou mesos i una nova licitació per valor de 40 MEUR. Parar les obres costaria uns 1,7 milions.

Només la CUP ha avalat la proposta de l'executiu, argumentant que cal treure el control de les obres a empreses investigades pel cas 3%. La resta de grups hi han votat en contra, mentre que el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy s'hi ha abstingut. L'oposició ha acusat el govern de buscar un “xec en blanc”, ha denunciat la manca d'informació per prendre la decisió i ha rebutjat paralitzar les obres.

El govern municipal va licitar les obres del túnel del Glòries per 80 MEUR, però es van adjudicar per 60. BIMSA calcula que ja s'han executat uns 43 milions, corresponents al 60% del projecte. Si es rescindís el contracte, tal i com defensa l'executiu, el nou projecte es licitaria per 40 milions més.

En termes d'aturada de les obres, implicaria uns vuit o nou mesos de paràlisi, segons ha explicat el director general de BIMSA, Ángel Sánchez, que ha explicat que es podria licitar el nou projecte al juliol i adjudicar-lo al gener del 2018, reprenent aquell mateix mes les obres, que durarien dos anys més. També ha desgranat els sobrecostos derivats de la nova licitació, que pujarien a prop de 2 milions en termes de reinici de les obres, actualització de preus i vigilància del recinte mentre el projecte està parat.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha opinat que el risc de fer un modificat és “molt alt”, perquè l'auditoria que ha encarregat el govern només l'autoritza a pagar 11 MEUR de sobrecost, però la UTE constructora ja en demana 23 milions pel 60% del projecte executat. Sanz ha remarcat que això suposaria entrar en un espiral de judicialització, el que implicaria aturar les obres i el govern no podria recuperar el control del projecte. “Com ens passa amb la Sagrera, Adif és experta en fer això. No n'hem après suficient de tots aquests nyaps de l'Adif? Hem de recuperar el control”, ha conclòs.

Aquest és el projecte que ha defensat el govern en comissió, però no ha obtingut l'aval de l'oposició. El regidor del Grup Demòcrata Jordi Martí ha insistit que el seu grup no té tota la informació per prendre una decisió tan transcendent, però ja ha advertit que no veuen “prou justificació” com per rescindir el contracte. A més, ha avisat que prendre aquesta decisió podria ser fins i tot la decisió “més favorable” per a les empreses constructores que formen la UTE adjudicatària. “Volguda o no volgudament el que està fent el govern és beneficiar unes empreses que es lliurarien de segons quines decisions”, ha dit.

Martí també ha remarcat que una rescissió molt probablement comportarà la judicialització de la mateixa, el que implicaria encara més endarreriments. “Per a nosaltres el que és més important és la no paralització de les obres”, ha conclòs el regidor, que ha preguntat si aquests retards poden posar en risc que Barcelona aconsegueixi ser la seu de l'Agència Europea del Medicament.

El regidor de Cs Santiago Alonso ha remarcat que el seu grup no ha participat en cap de les fases d'aquest projecte, ni en l'adjudicació ni tampoc en la gestió. “Ens rebel·lem a assumir aquest paper que ens volen donar de fer de comparses per donar cobertura als nyaps d'altres”, ha etzibat. Alonso ha posat en qüestió el procés d'adjudicació recordant la investigació del 3%, però també ha titllat de “fiasco” l'execució, ja durant el mandat de Barcelona en Comú.

Des d'ERC, Alfred Bosch ha defensat que el seu grup està a l'Ajuntament per servir els ciutadans, i aquests estan “estupefactes” pel que està passant. “No serem còmplices de paralitzar les obres”, ha avisat el republicà, que ha demanat quin serà el sobrecost final i l'endarreriment que suposarà licitar un nou projecte. També ha demanat dir les coses pel seu nom i explicar als veïns que el que està plantejant el govern és aturar les obres. Com el PDeCAT, també s'ha mostrat preocupat pel perjudici que això pot suposar per a la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament.

El popular Javier Mulleras ha rebutjat donar un “xec en blanc” al govern i ha reclamat que continuïn les obres. “No volem que utilitzin aquesta rescissió com a excusa per paralitzar-les i per alliberar un pressupost per no sabem què volen fer”, ha apuntat. El regidor del PPC ha demanat al govern que retiri la votació a l'espera que els grups tinguin tota la informació i tots els informes necessaris per prendre una decisió.

Només la CUP ha avalat la rescissió del contracte per evitar que “les empreses del 3% continuïn xuclant diners”, ha dit la regidora María José Lecha. “Volem COPISA fora de les Glòries, i si pot ser avui millor que demà”, ha subratllat Lecha, que ha opinat que “el mínim que hauria d'haver fet CiU és abaixar el cap”. “Potser algun tresorer es va reunir fa poc amb ells”, ha afegit.

El socialista Dani Mòdol ha remarcat que el que ha passat era més que previsible, perquè el govern anterior va escollir l'opció més complicada. En tot cas, s'ha queixat que l'oposició estigui criticant la celebració d'aquesta comissió. “Podríem gestionar-ho des del govern sense consultar ningú. Teniu algun problema que això es porti a discussió?”, els ha preguntat.

El consell d'administració de BIMSA haurà de prendre la decisió ara, tot i que Janet Sanz ha donat a entendre que rescindirà el contracte tot i no tenir l'aval polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona