Administracions

municipal

Una independència a mig fer

La negativa de l'Estat a inscriure Medinyà al registre d'ens locals havia aturat la segregació

Governació ha confirmat a la comissió gestora que pot actuar amb tota legitimitat com a govern local

El procés de segregació dels municipis de Medinyà i Sant Julià de Ramis, gairebé dos anys després de la seva aprovació pel Parlament (el 4 de juny del 2015), està encara lluny de ser una realitat efectiva. Dos entrebancs originats pel govern de l'Estat en són els motius de fons. Per una banda, el fet que el govern del PP a Madrid presentés el març del 2016 al Tribunal Constitucional un recurs contra la creació del municipi de Medinyà –el Parlament va assegurar posteriorment que jurídicament aquest recurs no implicava aturar el procés de segregació–. Per altra banda, que s'hagin negat a inscriure Medinyà en el registre estatal d'ens locals. Aquests dos fets van despertar el temor a Sant Julià de Ramis sobre la capacitat legal de Medinyà de generar actes jurídics que afectin tercers (qüestions com ara l'atorgament de llicències urbanístiques, aprovació de factures, atorgament de subvencions, aprovació de convenis, efectuar empadronaments, liquidar tributs i taxes...).

Segons la presidenta de la comissió gestora de Medinyà, Montse Garcia, aquesta situació ha abocat a una paràlisi del procés de segregació entre les dues corporacions. Una paràlisi que arriba a l'extrem que encara no disposen de personal per a l'Ajuntament: “No s'ha transferit el personal que ens pertoca des de Sant Julià de Ramis i ni tan sols se'ls ha comunicat que treballaran a Medinyà. No tenim cap mena d'ingrés econòmic i, per tant, no podem realitzar cap despesa.” En aquest sentit, els impostos de l'any passat –i passarà el mateix amb els d'aquest any, diu– els ha cobrat Sant Julià de Ramis fins que no s'acordi la separació de béns, drets i obligacions. A Medinyà van aprovar un pressupost per al 2016 que pujava a uns 700.000 euros, però no es va executar, sinó que es va funcionar amb un únic pressupost, el de Sant Julià de Ramis. Només un punt de la seva previsió de comptes, indica la presidenta, s'ha desenvolupat: la contractació d'un secretari municipal. Però per contractar-lo va ser necessari establir un conveni entre els dos consistoris en virtut del qual Sant Julià va transferir a Medinyà les quantitats per pagar el sou al secretari i fer les retencions pertinents. Pel que fa al pressupost del 2017, Medinyà el va aprovar, juntament amb les ordenances, a final del 2016. Com que la separació continuava aturada, des de Governació es van donar instruccions perquè Sant Julià de Ramis incorporés en el seu pressupost –que estava pendent d'aprovar– les partides de Medinyà. Es va incloure, però diu Garcia que el grup majoritari del govern de Sant Julià de Ramis va alterar la distribució econòmica de les partides que Medinyà havia previst per al seu nucli. Vist això, els dos regidors de Medinyà que hi ha al ple de Sant Julià de Ramis i que són el grup minoritari del govern, van votar en contra del pressupost.

Informe de Governació

Assegura Garcia que, pel que fa a la gestora, no tenien cap dubte de la seva capacitat legal per fer actes administratius que afectin tercers: “Hem tingut moltes reunions amb Governació, i sempre ens ho han dit. Això sí, verbalment, i no per escrit, que és el que reclamaven des de Sant Julià de Ramis”, explica. Arran dels dubtes de Sant Julià van demanar a Madrid que els aclarissin si estaven capacitats per fer-ne. La resposta, però, no els ho va aclarir i va ser quan van demanar-ho a la Generalitat –la petició la va fer la comissió gestora, es diu en l'informe.

Fa tot just una setmana, Governació va fer arribar la resposta. Un informe complementari en què els certifiquen que Medinyà està plenament capacitada legalment per dur a terme aquests actes jurídics i que, per tant, haurien de desaparèixer els interrogants que planaven sobre la transferència de béns, drets i obligacions.

Pel que fa a les accions de l'Estat contra la restitució de Medinyà, el Tribunal Constitucional encara no ha resolt el recurs d'anticonstitucionalitat del govern del PP. En referència a la no inscripció al registre estatal d'ens locals, Medinyà ha impulsat un contenciós per resoldre-ho. Ho han fet a través de la Diputació, perquè ells no disposen de diners per presentar-lo. Aquest contenciós, a hores d'ara, també està pendent de resolució.

LES DATES

04.06.15
va aprovar
el Parlament la restitució de Medinyà com a municipi. Van votar-hi a favor tots els grups excepte C's.
18.04.17
va emetre Governació l'informe on diu que els gestors de Medinyà tenen les atribucions de govern local.

Discrepàncies sobre qui ha de fer el següent pas per a la separació

J. Nadal

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis va emetre dimecres un comunicat en el qual l'alcalde, Marc Puigtió, diu que l'informe de la Generalitat “posa de manifest que és la comissió gestora de Medinyà la que té la potestat de redactar el conveni on s'establiran tots els actes administratius que la comissió gestora pot realitzar sense dependre de la tramitació administrativa de l'Ajuntament de Sant Julià”. Un cop redactat el conveni, hi afegeix l'alcalde, “els dos secretaris dels dos municipis, Sant julià i Medinyà, estaran emparats per signar els actes administratius que facin referència els seus municipis”. En aquest sentit, assegura que la separació completa dels dos ajuntaments “està en mans de la comissió gestora de Medinyà” i no del govern que encapçala.

La versió de Medinyà

No ho veu igual la presidenta de la comissió gestora de Medinyà. Garcia considera que és una feina que han de fer necessàriament plegats: “Són qüestions complexes que no es poden resoldre de cop i volta amb un simple conveni.” En aquesta línia recorda que necessiten saber quin personal hi ha, quins béns mobles i immobles existeixen, quins convenis i contractes hi ha en vigor que afectin Medinyà... Considera que “no és una feina que es pugui fer d'avui per demà”, i sobretot que, per poder-ne parlar, necessiten la informació, que assegura que no tenen. En aquest sentit reclama al govern de Sant Julià de Ramis que els faciliti la informació per poder-la treballar, i s'assegui a la taula de les reunions paritàries per abordar totes aquestes qüestions.

Garcia diu que tenen “totes les ganes del món” de poder resoldre-ho, i en aquest sentit allarguen la mà a Sant Julià de Ramis per fer junts el camí: “No hi ha cap altra manera.” Assegura, a més, que ja han fet passes en el darrer any i mig per avançar feina. En concret, diu que han demanat la relació de béns, convenis i contractes. Hi afegeix, però, que no els han passat el detall que necessiten. Espera, però, que l'informe de Governació serveixi per resoldre els dubtes de Sant Julià i permeti avançar ràpidament, “però fent les coses molt bé”, cap a la separació dels dos municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona