Administracions

Municipal

El govern de Badalona no vol més empleats fitxats a dit

L'Ajuntament recorrerà al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) per seleccionar el personal de caràcter temporal i “garantir la transparència”

El PP demana a l'executiu que s'ho apliqui en els càrrecs directius

“El clientelisme ha comportat mediocritat professional”

No és el primer ajuntament que arriba a un acord amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per tramitar la selecció i posterior contractació del personal de caire temporal, però pocs consistoris han parlat tan clar com el de Badalona, on el 29% de la plantilla municipal no disposa d'un contracte fix. En aquesta ciutat, l'executiu, de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA, justifica la decisió al·ludint a la voluntat de “posar fi a un model que tendia al clientelisme”, en paraules del tinent d'alcalde de Badalona Democràtica, Jose Téllez (Guanyem).

Així doncs, d'ara endavant tots els processos de selecció i contractació per a la incorporació urgent de funcionaris interins, així com la contractació de personal laboral temporal en sectors municipals prioritaris, substitucions, relleus laborals i per programes es farà mitjançant el SOC.

El govern local té indicis que s'ha aplicat el clientelisme, però no ha aportat xifres dels mandats anteriors. Es limita a reafirmar-se en una aposta per “garantir la transparència en la contractació i per posar fi a procediments que eren poc transparents i que aportaven massa aleatorietat a la selecció”. A més, les declaracions de Téllez venen reforçades per un informe del catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i expert en administració pública Carles Ramió, que es manifesta en aquesta línia i parla obertament d'un model “de caràcter clientelar en què els sistemes de selecció no han primat els mecanismes meritocràtics”. Aquesta manera de procedir, segons el document que signa Ramió, “ha implicat mediocritat professional i un elevat nivell de politització interna”.

El regidor de Guanyem Badalona en Comú no situa en el calendari els anys en què s'ha aplicat la política que ara denuncia, però l'actual govern d'esquerres va estar precedit pel PP (el mandat passat) i pel PSC, amb diferents socis polítics. Des de les files socialistes, Rubén Guijarro considera que parlar de contractes clientelars “és menysprear la professionalitat dels tècnics municipals” i per tant ho interpreta com “una irresponsabilitat per part del govern local”.

El popular Juan Fernández s'ha mostrat encara més crític amb l'executiu d'esquerres. Ell aplaudeix l'acord amb el SOC en tant que “aporta imparcialitat a la contractació pública”, però lamenta que qui vengui transparència “sigui un govern que ha elevat al màxim el clientelisme atès que no ha deixat de contractar amics, tal com denuncien fins i tot els sindicats”. Segons l'edil del PP, el govern de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA ha recorregut de manera sistemàtica a la fórmula de la comissió de servei, un sistema que permet la mobilitat de treballadors d'una administració pública a una altra. “Han explotat aquesta possibilitat per emportar-se a l'Ajuntament els seus amics, als quals fins i tot han ascendit i els han fet passar per davant de tècnics de la casa que estaven esperant la seva plaça”, denuncia Fernández.

L'anunci del govern en el sentit que no es tolerarà ni un sol treballador més fitxat a dit és, per a Juan Fernández, “una fotografia més que busca aquest govern, i és part del seu postureig, atès que són els primers que ho estan fent, sobretot amb els càrrecs directius”.

LA FRASE

Necessitem mecanismes que aportin més transparència a la contractació
Jose Téllez
tinent d'alcalde de badalona democràtica

LA XIFRA

29
per cent
de la plantilla de l'Ajuntament de Badalona treballa sense contracte fix, comptant els interins

El polèmic cas de la Guàrdia Urbana

Una de les comissions d'investigació que l'Ajuntament de Badalona té en marxa mira d'esbrinar precisament si dos processos de selecció que van tenir lloc el mandat passat dins la Guàrdia Urbana van ser transparents o es van fer trampes per afavorir tota una sèrie de persones, algunes familiars de funcionaris propers a l'exalcalde Xavier García Albiol. L'alcaldessa, Dolors Sabater, va demanar ajuda a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per desencallar la polèmica, però la pilota va tornar a la teulada de l'Ajuntament, que és qui haurà de prendre la decisió final. La comissió, de la qual formen part tots els partits polítics, ha mantingut dues trobades i està previst que es torni a reunir la setmana vinent. De moment sembla que s'ha avançat poc i que queda molta feina per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona