Administracions

Suport al procés sobiranista

Una Mercè ‘sediciosa’

Les proclames en defensa del referèndum acaparen el protagonisme en el dia central de la festa major barcelonina

Colau i Collboni exalcen el caràcter cívic de les protestes

La politització de la Mercè ofèn Cs i el PP

Ja des del moment en què a les portes de la basílica de la Mercè ahir al migdia els Castellers de Sants van alçar un pilar coronat per una enxaneta que lluïa un domàs amb l’inscripció “Democràcia”, es va esvair qualsevol dubte que hi pogués haver sobre el tarannà essencialment polític que va tenir la jornada central de la festa major de Barcelona. Crits a favor del referèndum i la independència i l’exhibició de pancartes i paperetes voleiant van ser algunes expressions d’una mobilització ciutadana que es va desenvolupar amb total normalitat i civisme. Si el d’ahir va ser un acte col·lectiu amb vel·leïtats sedicioses, aquestes va ser d’allò més assossegades.

Un dels moments assenyalats en vermell en l’agenda institucional d’ahir de la festa va ser la tradicional passejada que les autoritats protagonitzen des de la plaça de la Mercè fins a la seu del consistori barceloní. En aquest recorregut pel barri gòtic, la comitiva encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa, Ada Colau –arribada in extremis de Saragossa–, va ser saludada amb tímides consignes de suport a l’1-0 –el “Votarem!!!” convertit ja en un clàssic, va ser de les corejades– pels veïns concentrats. Enguany eren força menys que en edicions anteriors ja que, a aquella hora, se celebrava la concentració a plaça Universitat. Un cop tota la delegació oficial va ser a la corporació, va arrencar la diada castellera de colles locals a Sant Jaume, on van desplegar una gran estelada. Aquí es van reproduir les proclames, que es van multiplicar quan un munt de paperetes van caure a terra de la plaça coincidint amb un 3 de 9 dels Borinots santsencs.

En aquesta atmosfera, la tradicional compareixença que els polítics locals fan als mitjans de comunicació el dia de la patrona va tractar exclusivament d’aquesta politització que ha presidit la Mercè. Sobre això, l’alcaldessa Colau es va felicitar “pel màxim respecte per la pluralitat” en què s’han desenvolupat aquestes manifestacions. Va ser significativa la valoració que en termes molt semblants va formular el segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), que va voler agrair “el respecte amb què entitats i ciutadans” s’han expressat al carrer. Xavier Trias, cap del grup Demòcrata, va recordar que “es pot reivindicar i celebrar la festa de manera cívica”, i Alfred Bosch (ERC) va voler expressar el seu suport a la celebració del referèndum atès que “els debats polítics s’han de dirimir a les urnes”.

Ciutadans i el PP, però, van voler fer una lectura radicalment diferent de com es va desenvolupar la festa major. Per Carina Mejías, cap del grup de Cs, els grups i col·lectius independentistes, “han volgut instrumentalitzar” la Mercè i, sobre això, va instar tant Òmnium com també l’ANC “a assumir les conseqüències dels seus actes, ja que saben que han fet il·legalitats”. Finalment, Alberto Fernández Díaz (PP) va recalcar: “Encara hi temps per a un acord” que recondueixi la situació actual però, això sí, tot depèn del fet que el president de la Generalitat desconvoqui l’1-O.

Durant el seguici la gent ens ha demanat que vol votar i el que cal fer és defensar aquest clamor
Alfred Bosch
president del grup d’erc
Barcelona ha d’unir, amb una festa major de convivència, el que la independència pretén separar
Alberto Fernández-Díaz
president del grup del pp
Aquest no és un moment qualsevol i és saludable que la ciutadania es mobilitzi i sigui reivindicativa
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
És obvi que el to de les reivindicacions és més alt pel context, però les festes no s’han polititzat
Jaume Collboni
segon tinent d’alcalde
El més bonic que té la Mercè és l’actitud general de civisme i que s’hi pot reivindicar de manera educada
Xavier Trias
president del grup demòcrata
La festa major s’ha polititzat a partir del moment que Colau s’ha sumat al full de ruta independentista
Carina Mejías
presidenta del grup de cs

Cartells al ‘consistori’ de Sarrià

Entre el conjunt d’accions que ahir es van succeir a Barcelona per defensar el referèndum, una va tenir l’objectiu de la seu del districte de Sarrià-Sant Gervasi. La façana de la dependència municipal va ser objecte d’una encartellada massiva que no va passar desapercebuda políticament. La prova és que el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, a qui no se li’n escapa cap, no només va voler denunciar el fet, sinó que va instar la Guàrdia Urbana a ser més expeditiva “a l’hora de fer complir la llei”. Es dona el cas que tot just la setmana passada van ser les formacions sobiranistes qui van posar el focus sobre el cos policial, però va ser per censurar que, en aquest cas, actua amb excés de zel en els actes vinculats a l’1-O. A tot això, en el discurs d’alguns partits, ahir encara es palpava un malestar latent per la decisió del govern local de suspendre el ple ordinari que s’havia de fer divendres adduint la situació excepcional del país. Sobre això s’hi van referir tant el mateix Fernández Díaz com la presidenta del grup de Cs, Carina Mejías, que va picar ferro fred quan va instar el PSC, soci de Colau al govern, a expressar si comparteix aquesta decisió. Els socialistes, però, no volen entrar en el joc conscients que la posició que va prendre el consistori barceloní en relació amb el procés sobiranista provoca fissures en l’executiu format per BComú i el PSC. Ningú amaga, però, que l’evolució dels esdeveniments d’aquesta setmana i de les que vindran acabarà afectant la política barcelonina. La gran qüestió és: com?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona