Administracions

comerç

Adeu al Bulevard Rosa

Les galeries del passeig de Gràcia tancaran a mitjans del 2018 per reconvertir-se en un espai de grans marques o franquícies

La decisió agafa a contrapeu els botiguers del centre, que en molts casos acumulen grans estocs

Referència ineludible del comerç barceloní i el paisatge del passeig de Gràcia, el Bulevard Rosa abaixarà la persiana, en principi, l’estiu de l’any vinent. La decisió és conseqüència del veredicte dictat per la propietat, que no veuria clara la viabilitat de les galeries, en un moment en què el sector serveis a la capital viu canvis exponencials cada cop més accelerats. La prova del nou d’això és que, després del tancament, el complex reorientarà la seva activitat per acollir de dos a tres, o a molt estirar quatre, negocis de grans dimensions del ram de les marques o franquícies. El nom de Decathlon ja sona, i molt, entre els comerciants del Bulevard, tot i que no hi ha confirmació al respecte.

Nascudes el 1978 en un entorn comercial privilegiat, i amb una superfície total de més de 5.000 m², les galeries van arribar a tenir un centenar de botigues amb un pes, més que notable, de les del ram de la moda. En els últims anys, però, s’ha produït un tancament progressiu de negocis, que avui es visualitza amb la imatge de desenes de locals buits o reconvertits en aparadors. En aquest context, la propietat del Bulevard –repartida en diverses mans però amb un pes fonamental dels fills del fundador, Enric Vives– hauria llençat la tovallola en no quallar els últims moviments tàctics per revitalitzar l’activitat al complex. Un dels darrers ha estat instal·lar un petit estudi de ràdio d’una coneguda cadena que emet des d’allà. Ahir encara ho feia enmig d’una atmosfera global de derrota.

Aquest diari va intentar ahir, sense èxit, contactar amb representants de la família Vives per recollir la seva opinió. Tot i això, ha pogut saber que la propietat ja ha comunicat, verbalment, als responsables dels negocis que queden al complex, el seu tancament a curt termini. Un tràmit que, ara, s’ha d’oficialitzar a través d’una carta que rebran en els propers dies. O setmanes. Tots estan en règim de lloguer, amb contractes que renoven cada sis mesos. En principi, se’ls garanteix que aquests s’aniran prorrogant fins al juny del 2018 però no més enllà, ja que en aquesta data es vol fer efectiva la clausura del complex.

Cap dels botiguers consultats ahir per aquest rotatiu va voler donar el testimoni amb noms i cognoms, ja que no volen tensions amb la nissaga Vives. Encara hi han de negociar qüestions sensibles, com la devolució d’algunes fiances que van dipositar quan van formalitzar els lloguers. Igualment, alguns negocis voldrien que el marge per poder marxar s’allargués fins a finals de juliol, “ja que així podríem intentar vendre tot l’estoc que tenim”. Qui parla és la venedora d’una botiga de roba exclusiva, que està pràcticament des del primer dia al Bulevard, i que ja té la roba de la temporada d’estiu en cartera “perquè no teníem ni idea que això pogués passar”.

La resta de relats va en una línia similar. “Que què em sembla que tanquin? Doncs fatal”, es pregunta, retòricament, l’encarregada d’un comerç de bijuteria, que també creu que la propietat “ha deixat morir això i ha fet poc, o res, per assegurar-li un futur”. Des d’un establiment de productes de luxe proper, el diagnòstic tampoc és complaent. “Aquesta decisió ens ha destrossat”, assenyala el seu responsable, instal·lat a les galeries des de fa nou anys, i que encara no ha pogut amortitzar la inversió. “Tot just ara havia posat una vitrina nova que em va costar 6.000 euros, i ni tan sols l’he pagat”, resumeix.

LA FRASE

Ho veiem amb tristesa perquè el Bulevard Rosa és un emblema del passeig de Gràcia
Lluís Sans
Amics del PASSEIG DE Gràcia

Nou cop després del tancament de Vinçon

l.sayavera

El tancament del Bulevard Rosa també va agafar per sorpresa l’associació Amics del passeig de Gràcia, que agrupa comerciants i veïns. “Quan aquestes galeries comercials van obrir, a final dels anys setanta, va ser tota una revolució. Ho veiem amb tristesa perquè el Bulevard és un emblema del passeig de Gràcia, forma part de la seva idiosincràsia”, deia ahir el president de l’entitat, Lluís Sans. El tancament –va afirmar– suposa un segon cop després que, el 2015, abaixés la persiana l’emblemàtica botiga de disseny Vinçon. “Malgrat la pena, esperem que els propietaris trobin un altre camí i que també sigui beneficiós per al passeig de Gràcia”, va concloure Sans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona