Administracions

Municipal

L’oposició dona una estocada a la proposta fiscal de Colau

Les ordenances no superen una primera votació en comissió tot i la crida del govern de BComú i el PSC a negociar-les de soca-rel

La setmana entrant podrien rebre la sentència definitiva al ple

El govern d’Ada Colau va rebre ahir l’enèsim càstig de l’oposició com a conseqüència de la situació de minoria numèrica en què es troba al ple de l’Ajuntament de Barcelona. Els vots contraris, i majoritaris, dels grups del PDeCAT, Ciutadans, ERC i el PP van provocar que la proposta d’ordenances fiscals de l’executiu rebés el dictamen desfavorable de la comissió d’economia, un veredicte que si bé no és vinculant sí que evidencia un escenari cru de manca de suports. La setmana entrant, però, el document sí que tindrà una revàlida definitiva, ja que la votació es traslladarà al ple. I si aquest cop no la supera, com ara mateix tot apunta, el govern de Colau es quedarà sense ordenances fiscals actualitzades. I serà el segon any consecutiu que això passa.

Conscient que ahir tocava remar amb tot el vent de cara, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va iniciar la seva intervenció fent una apel·lació a la resta de grups a negociar el text, fugint d’apriorismes ideològics i atenent al context del moment. “Estem en un període políticament molt complex, i estem oberts a escoltar altres propostes que no formen part de la nostra filosofia política”, va instar. El gros de l’oposició –la CUP no era a la sessió i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, va ser l’únic que va fer reserva de vot– va expressar el seu no a les ordenances amb dos arguments coincidents: la proposta no s’ha treballat abans amb els partits i, en general, és continuista i poc ambiciosa. Sònia Recasens, del grup Demòcrata, ho va il·lustrar amb l’exemple de la taxa que gravarà els autocars turístics, de la qual, va dir, s’obtindran poc més de 440.000 euros. Carina Mejías (Cs) també va trobar a faltar mesures per esmorteir l’impacte que tindrà el procés sobiranista sobre el teixit econòmic local, especialment les pimes, mentre que Alfred Bosch (ERC) va recalcar que el document ni tan sols recull mesures sobre les quals hi ha un ampli consens polític al consistori, com ara augmentar la pressió fiscal sobre les activitats, com ara les turístiques, que fan un ús intensiu de l’espai públic. Finalment Javier Mulleras va recalcar un missatge ja clàssic de l’argumentari del PP local, com és que Barcelona, amb aquestes ordenances, continua sent una de les urbs amb uns impostos i taxes més onerosos de l’Estat.

Gest de suport a Sànchez i Cuixart

El d’ahir, a priori, era dia de represa de l’activitat més política al consistori barceloní després que hagi estat dos dies aturada com a senyal de protesta per les detencions dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart. A la pràctica, però, això no va ser ben bé així, perquè el ple ordinari del districte de Ciutat Vella que s’havia de celebrar al vespre també va ser suspès per idèntic motiu. En lloc d’aquesta sessió se’n va celebrar una amb caràcter extraordinari i un únic punt a l’ordre del dia, la lectura d’una declaració institucional que va en la mateixa línia que la que va ser consensuada pels grups BComú, PDeCAT, ERC i la CUP l’endemà mateix de l’entrada a la presó dels dos militants independentistes. En el text ratificat ahir, tant Sànchez com Cuixart són qualificats de “presos polítics” i es fa una crida explícita a la seva posada en llibertat. Igualment es critica la “judicialització” del conflicte polític entre Catalunya i Espanya duta a terme per l’executiu de Rajoy, i s’insta la ciutadania a seguir l’onada de mobilitzacions en curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona