Administracions

Municipal

Les Borges Blanques recupera símbols arrabassats el 1716

El ple aprova la denominació ‘Paeria’ per a l’Ajuntament, suprimida per Felip V, i també reforma l’escut municipal

“Amb el procés, és un bon moment per posar els elements simbòlics on històricament els correspon”

L’Ajuntament de les Borges Blanques recupera la denominació de Paeria, anul·lada amb el decret de Nova Planta el 1716 amb el qual Felip V va suprimir les institucions de govern catalanes després de la guerra de Successió. La renovació dels símbols també inclou l’aprovació d’un nou escut heràldic i, més endavant, una bandera municipal en què es mostra ara un fons blanc, mitjançant una votació popular.

El ple municipal d’aquesta setmana va donar el vistiplau als canvis, en un moment de rara unanimitat de tots els partits amb representació municipal. L’alcalde, Enric Mir, explicava ahir: “És la rehabilitació de la simbologia institucional, que abolida s’havia deslluït amb el pas dels anys. Ara, amb el procés és un bon moment per tornar a posar els elements simbòlics on els correspon per la seva història.” Les Borges Blanques passa així a dir-se Paeria oficialment, juntament amb Lleida i Cervera. La recuperació coincideix amb els 300 anys de la constitució de les Borges com a municipi independent, després de la seva segregació de la ciutat de Lleida. “Va ser un moment important per a la formació de la identitat borgenca”, afirma l’alcalde.

L’any 2000, el govern municipal ja va impulsar un reforma de l’escut heràldic, després que un estudi indiqués que no s’ajustava a la tradició i a la normativa catalanes. Finalment, però, no es va tirar endavant. El nou escut aprovat ara modifica la figura del bou, que anteriorment s’assemblava més a una vaca, d’argent, sobremuntat per un ram de lliri i tres flors de lis. La recuperació ha tingut l’assessorament del Centre d’Estudis de les Garrigues i d’una comissió d’historiadors i experts.

Els acords del ple municipal s’enviaran ara a l’Institut d’Estudis Catalans i al departament de Governació perquè hi donin el vistiplau. Una validació que no preocupa el govern municipal perquè ambdues institucions han estat informades dels treballs.

Ordenances fiscals

D’altra banda, el ple també va aprovar les ordenances fiscals del 2018, que presenten “pocs canvis” respecte de les d’enguany. Pràcticament totes quedaran congelades, i només es modifiquen la de la brossa, amb 3 euros més, i el preu de l’aigua, fixat en 0,03 euros/m3.

LA FRASE

És la rehabilitació de la simbologia institucional, que abolida s’havia deslluït amb el pas dels anys
Enric Mir
ALCALDE DE LE BORGES BLANQUES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona