Administracions

municipal

Barcelona tanca la ferida per la regulació de les terrasses

Ada Colau, amb el suport de l’oposició, pacta amb els restauradors una flexibilització de la discutida ordenança del sector

L’acord permetrà instal·lar vetlladors ‘d’autor’ a certs indrets de la ciutat

Coincidint, ahir, amb el primer dia oficial d’una de les campanyes electorals possiblement més agrestes dels darrers anys, el saló de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona va ser escenari d’una imatge insòlita en aquest context. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, acompanyada pels líders o portaveus de la majoria de partits de l’oposició –el PDeCAT, ERC, el PSC, el PP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy– i dels màxims responsables del gremi de restauració local, va presentar un principi d’acord per reformar l’ordenança de terrasses aprovada el 2014. Aquest pacte, que ara s’haurà de concretar amb l’aprovació en el ple del nou articulat de la normativa el març del 2018, haurà de servir per tancar un conflicte agre que ha enfrontat, dia sí i dia també, el consistori amb bars i restaurants durant els últims dos anys i escaig. El motiu no ha estat altre que una normativa que el sector considera massa rígida i intervencionista, i l’aplicació de la qual ha provocat, segons diverses dades, l’eliminació de taules i cadires a tres de cada quatre locals amb terrassa. “Avui [ahir per al lector] és un dia important ja que presentem un gran acord que dona tranquil·litat i estabilitat”, es felicitava Colau, mentre que el director general del gremi, Roger Pallarols, parlava d’una entesa “que inicia la pacificació amb els restauradors”. Tot i compartir el pacte, Ciutadans no va voler sortir a la foto pel seu desacord amb la manera com Colau i el seu executiu han conduït aquest litigi.

La revisió acordada, segons van destacar ahir totes les parts, va en la línia de restar rigidesa al text. Un exemple. S’estableixen un conjunt de directrius generals a tot Barcelona per poder instal·lar una terrassa, com ara que haurà de deixar lliure el 50% de la superfície de la vorera on se situï. La novetat, però, és que ara aquest criteri es flexibilitza i en alguns indrets, i de manera justificada, es permetrà que aquesta ocupació sigui del 60%. Igualment, i atenent una demanda històrica dels restauradors, es crearan les denominades “zones d’excel·lència”, on es podran col·locar vetlladors amb dissenys de qualitat o d’autor. Un dels indrets que tothom té al cap a l’hora d’imaginar aquests espais amb voluntat de ser icònics és la Diagonal. Un altre punt del text revisat és el que fixa que, de cara al 2025, estarà prohibida la utilització d’estufes de combustió.

El moment en què s’ha assolit l’acord tampoc és atzarós, ja que l’1 de gener que ve s’havien d’aixecar moratòries que pesaven sobre alguns dels punts més controvertits de l’ordenança actual. Una és la que establia l’obligació de tenir lavabos segregats per poder disposar de llicència de terrassa. Els locals que tenien permís abans del 2014 ara queden exempts d’aquesta obligació.

LA FRASE

Salvant les terrasses salvem el sector de la restauració i, per tant, una part important de l’economia local
Roger Pallarols
director general del gremi de restauració de barcelona

Les normes singulars, fulminades

L’entesa entre Colau i els restauradors s’ha fonamentat, en bona part, en l’entesa a la qual ja havia arribat anteriorment el sector amb els grups de l’oposició per tramitar un retoc de l’ordenança a través de la via de la iniciativa ciutadana. Ara, però, serà l’executiu qui tirarà endavant la revisió per la via ordinària, aprovant-la primer per comissió de govern i portant-la, després, a ple. Un dels capítols centrals de la negociació han estat les regulacions singulars que preveu l’ordenança actual per fixar un marc normatiu específic en diferents territoris –carrers o barris sencers– de la ciutat, i l’aprovació de les quals ha topat amb el rebuig gairebé sistemàtic de bars i restaurants. Doncs bé, en el text reformat s’elimina aquesta figura normativa i, el que és més important, es preveu la derogació de les ja aprovades en un termini de dos anys. A canvi, el gremi aturarà els recursos judicials que ha anat presentant contra aquestes ordenacions de caràcter singular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona