Administracions

patrimoni arquitectònic

La Model obre el forrellat

Una riuada de barcelonins es va aplegar ahir a l’antic penal en el primer dia de visites obertes

L’acte esdevé un homenatge tàcit als actuals presos polítics

El futur del recinte s’haurà de concretar aquest 2018

Passaven pocs minuts de quarts de dotze del migdia quan, a l’entrada principal de la Model del carrer Entença, es produïa una imatge simbòlica que, possiblement, el temps convertirà en icònica. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el representant de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model, Xavier Riu, i la presidenta de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Sylvianne Dahan, empenyien alhora la seva vetusta porta de fusta, en un gest que volia sintetitzar el missatge que, després d’anys de molta brega i lluita tant veïnal com institucional, l’antiga presó s’obria al conjunt de la ciutat. Tota una fita.

El d’ahir estava anunciat com el primer dia de visites obertes al penal. Ara ja no cal demanar dia i hora per fer-ho. De dilluns a dissabte de 10 a 19 h i els diumenges de 15 a 18 h es pot accedir al pati interior de la seva entrada sense més restriccions. Un interior d’illa que ja permet fer una idea de la degradació estructural que patia la Model, i s’il·lustra de manera metafòrica amb la imatge d’un gran rellotge que ja fa temps, i molt, que va deixar d’anar a l’hora. Els recorreguts per l’interior de la presó es faran els divendres a la tarda –de 15 a 18 h– i els dissabtes –de 10 a 18 h–, agrupats en grups de 30 persones i amb una durada aproximada d’un quart d’hora. Prou temps per endinsar-se en la foscor lúgubre de dues galeries –la 4 i la 5– que han escrit part de la història més dura de la Model, el seu característic panòptic, els locutoris o l’antiga paqueteria on va ser executat Salvador Puig Antich.

Les cues per endinsar-se en aquesta mena de forat negre de la nostra història col·lectiva van ser una constant durant la jornada. Molts visitants, la majoria, eren veïns i, en general, barcelonins encuriosits per conèixer alguns dels racons d’un espai fins ara tancat a pany i forrellat. La música, un pilar casteller i les activitats de la canalla van acabar d’arrodonir un acte que també va tenir el toc institucional protocol·lari. Des d’una tarima al pati interior de l’entrada de la presó, Colau i les entitats veïnals van recordar el dolor i la repressió que traspuen els seus murs, i el viacrucis que ha representat haver aconseguit tancar-la. En una atmosfera tan sensible, també va haver-hi moments compartits d’escalf pels presos polítics. Els d’ara. “No podem ser aquí sense tenir un record per a Junqueras, Forn i els Jordis. El seu empresonament fa mal a la societat catalana”, va començar dient Sylvianne Dahan, en nom dels veïns de l’Esquerra de l’Eixample. L’alcaldessa de Barcelona hi va insistir. “Haurien d’estar aquí amb nosaltres, perquè són persones de pau”, va dir Colau. Els aplaudiments es van fer escoltar.

Amb el mur físic i simbòlic que la separava de Barcelona esberlat, la pregunta és quin futur espera a unes instal·lacions que ocupen dues illes de l’Eixample. Sobre això, la resposta de manual del consistori és que durant aquest 2018 s’ha de fer el procés participatiu per definir-ne els usos sabent, però, per exemple, que, a la zona dels antics tallers que dona al carrer Nicaragua, s’hi faran 150 pisos socials. Però la resta de la història per a la Model encara s’ha escriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona