Administracions

JOAN SALA

PRIMER SÍNDIC DE GREUGES MUNICIPAL DE LA CIUTAT DE VIC

“La meva funció és col·locar el problema en el seu just lloc”

Aquest vigatà nascut el 1952, ahir va prendre possessió del càrrec de síndic de greuges municipal de Vic, el primer que tindrà la ciutat. El servei començarà a funcionar el 5 de març

Ser el primer síndic té l’avantatge que no el poden comparar amb ningú i l’inconvenient d’anar perdut...
Sí, és una feina que jo no he fet mai, que no s’ha fet mai, i ningú et pot orientar gaire perquè no sap de què va. El servei s’obrirà el 5 de març, i com que no es tracta d’implantar-ho de qualsevol manera, m’he posat en contacte amb altres síndics per veure com ho estan fent.
I li han donat algun consell?
M’han dit que més que resoldre qüestions, el més important és l’atenció que es dona a la persona que et ve a veure: empipada, dolguda, decebuda, crispada... El que puc fer són recomanacions i suggeriments, però el que jo digui no és vinculant. Un dels reptes que m’he fixat jo mateix és que la gent que em vingui a veure surti una mica millor que com ha entrat. Penso que la meva funció és intentar col·locar el problema en el seu just lloc i tranquil·litzar.
Quin tipus de queixes li podran adreçar els ciutadans?
Estem parlant d’un síndic municipal i, per tant, sempre han de ser queixes contra actuacions de l’Ajuntament o empreses vinculades a l’Ajuntament vers una persona, societat o empresa. El que no és funció del síndic són les queixes entre veïns, entre persones o entre persones i empreses.
Hi ha algun tema que, d’entrada, prevegi que serà motiu de queixes al síndic?
Pel que m’han dit, les multes –tot i que és un tema molt frustrant perquè quan t’arriba ja han passat tots els tràmits i és difícil que s’hi pugui fer res–, els temes d’habitatge i els de serveis socials són els principals cavalls de batalla.
Ha hagut de fer alguna preparació o formació per ser síndic?
No. Quan m’ho van proposar, fa uns mesos, el primer que vaig dir és que jo no era jurista i que, per tant, no podia fer aquesta funció, però em van dir que no hi tenia res a veure. Soc molt conscient, per l’activitat que sempre he fet, que per a la persona la seva queixa és el més important i, per tant, necessita una escolta activa, una empatia. També vaig fer un postgrau de mediació i durant sis anys vaig fer mediacions, i penso que tot el meu bagatge personal i professional em pot ajudar en això.
Vic ha esperat massa temps a tenir aquest servei?
No ho sé, perquè hi ha poblacions que han tingut síndic i l’han tret i altres que l’han potenciat. He parlat amb síndics que estan una mica decebuts i altres que estan molt il·lusionats. Si fins ara no s’ha fet suposo que no interessava o no se li donava prou importància.
El seu càrrec és per cinc anys i la seva figura ha generat força consens a l’Ajuntament, cosa no sempre fàcil...
Sí, justament ho han fet per cinc anys perquè no pugui anar en paral·lel al grup polític que mani en aquell moment i coincideixi com a mínim amb dos consistoris diferents. Jo no he tingut mai cap vinculació ni he estat mai afiliat a cap grup polític. Tinc la meva ideologia, però en cap de les feines he volgut estar mai etiquetat.
En l’últim ple municipal, la setmana passada, es va aprovar el seu nomenament. L’únic grup que es va abstenir va ser Capgirem Vic, i ho va fer pel seu sou: 12.500 euros bruts anuals.
Tots els síndics que conec, menys a un que li han tret, tenen una assignació econòmica. Quan vaig parlar amb el president del Fòrum de Síndics em va dir en quines quantitats es movien els síndics en funció de la seva dedicació. Segons ell, per la que em proposaven a mi, jo havia de cobrar entre 12.000 i 15.000 euros anuals. Per la meva dedicació percebo el mínim; em van dir 12.500 i ni ho he negociat, ja m’està bé. Capgirem Vic creu que hauria de fer-ho voluntàriament perquè ja tinc la paga de pensionista, però aquesta paga me l’he guanyat pels anys de treball. Si vull fer un servei entenc que hi ha d’haver una mínima gratificació. Si posem el síndic de greuges com una cosa voluntària, què pots exigir a un voluntari?
Quina serà, doncs, la seva dedicació? Quan atendrà la gent?
Per la dedicació habitual dels síndics que estan a mitja jornada, l’atenció al públic serà els dilluns de 4 a 8 de la tarda, i els dijous de 9 a 2 del matí. Seran els dos dies d’atenció directa al públic i després tindré les altres hores per fer feina interna. Sobretot ara al principi me n’imposo molta: parlar amb tots i cadascun dels regidors perquè em presentin la seva àrea, amb els caps d’àrea i amb les persones clau de cada àmbit, perquè jo sàpiga a qui m’hauré d’adreçar. Tot això requereix una dedicació extra que ja assumeixo.
El despatx serà a l’ajuntament?
Sí, l’entrada al meu despatx serà per la plaça del Pes. És un servei totalment gratuït però sempre s’haurà de demanar cita prèvia a l’Ajuntament, ja sigui per telèfon, per correu electrònic o presencialment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona