Administracions

Colau ajorna la votació del tramvia pel context polític

L’alcaldessa de Barcelona suspèn a mitja sessió el ple en què s’havia de debatre el projecte per evitar un xoc amb ERC

L’embat judicial contra el sobiranisme suscita una dura disputa entre BComú i Cs

Les cares dels regidors ja ho deien tot. Posat seriós, circumspecte, i fins i tot en algunes bancades, com la d’ERC, ulls vidriosos per les notícies que arribaven sobre Marta Rovira o els polítics independentistes citats al Suprem. El ple que ahir va fer l’Ajuntament de Barcelona, i on s’havia de votar una de les qüestions possiblement més transcendentals del mandat com és la connexió del tramvia a través de l’avinguda Diagonal, va quedar absolutament desencaixat pels moments d’excepcionalitat que viu la política catalana. Tant és així que després de presenciar algunes enganxades agres al voltant de la qüestió, i de constatar que ahir tothom tenia el cap a una altra banda, l’alcaldessa, Ada Colau, va decidir, primer, retirar el debat sobre el tramvia de l’ordre del dia i, posteriorment, suspendre el tram final del ple. “La sensibilitat de molts dels presents està alterada... Avui [ahir per al lector] no és dia per escenificar baralles”, va justificar Colau.

El govern de BComú acudia a la sessió amb la més absoluta de les conviccions que tenia la votació del tramvia perduda. Tot i això, la seva intenció era forçar la discussió per visualitzar el missatge, prèviament escalfat a través de les xarxes socials, que la no concreció del projecte és responsabilitat d’ERC, formació que, tot i defensar la connexió del Trambesòs i el Trambaix a través de la Diagonal, tenia previst votar-hi en contra. Ja en els primers compassos del ple, però, i quan es va saber que Marta Rovira havia pres camí de l’exili, totes les estratègies planificades d’antuvi es van esfondrar. El context ho havia canviat tot. A la bancada dels republicans es van veure plors, tot i que la posició defensada pel seu cap de files, Alfred Bosch, era la de no modificar l’ordre del dia. Però ben aviat es va poder comprovar que els ànims, ahir, estaven o bé aplacats o excessivament caldejats. Durant la discussió de l’informe de la síndica de greuges, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello (Bcomú), va aprofitar la seva intervenció per denunciar el clima de repressió contra el sobiranisme i va acusar el PP i Cs de ser “un perill per a la democràcia”. Això va encendre la líder de Ciutadans, Carina Mejías, que va censurar aquests “insults” i el fet que Colau no els hagués impedit. Tot plegat va degenerar en una picabaralla pujada de to.

Amb aquests antecedents, va arribar el torn per parlar del tramvia. L’alcaldessa va prendre la paraula per anunciar que el punt quedava ajornat per a un altre ple que, posteriorment, es va acordar que es farà el 10 d’abril. “Estem a favor de la connexió del tramvia i aquest debat es farà, però avui no és el dia”, va afirmar. Una part de l’oposició –Cs, el PSC i el PP– va criticar la decisió amb l’argument que es furtava un debat que fa massa temps que s’arrossega, mentre que a aquella hora el PDeCAT o la CUP ja plantejaven la necessitat de suspendre el ple.

L’alcaldessa, però, va optar per una solució salomònica. Liquidar els punts de la part executiva i aixecar la sessió quan va arribar el torn de les proposicions –alguns grups ja havien decidit retirar les seves perquè no estaven per debats–, en què generalment s’escenifiquen les controvèrsies més polítiques. Era la una del migdia i els regidors tenien la vista clavada al mòbil, esperant novetats de Madrid.

LA FRASE

He vist coses que no havia vist mai, com tot un grup (ERC) plorant. El més raonable és suspendre el ple
Ada Colau
alcaldessa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona