Administracions

Patrimoni

Can Frigola torna a Cassà

L’Ajuntament formalitza la compra del complex medieval més important de la vila

La família dona la documentació patrimonial a l’arxiu

S’afegeix així als edificis amb alt valor patrimonial propietat municipal com la Sala Galà, Can Trinxeria o Can Nadal

Els senyors de Salvà van construir el conjunt que formen Can Frigola i la torre Salvana al segle XVI. Mossèn Salvà la va vendre el gener de 1637 a Montserrat Vall-llobera Ros, però la finca és coneguda com Can Frigola. Posteriorment, passaria a mans municipals i l’Ajuntament el destinaria a diferents usos, com ara a hostal. L’any 1841 l’edifici va ser venut en una subhasta pública a Josep Frigola; només la torre continuaria de propietat municipal i fent la funció de presó. Més de cent setanta anys després, el consistori cassanenc ha formalitzat la compra del que es considera el complex arquitectònic civil més important de la vila. A la façana hi destaca una gran porta d’entrada dovellada, els arcs conopials d’estil gòtic i la torre de planta quadrada coberta a quatre vessants i amb quatre pisos connectats per una escala de cargol. Situada al carrer d’Avall, des del 1949 és catalogada com a bé cultural d’interès nacional.

De moment, aparcament públic

L’Ajuntament de Cassà considera que no podia deixar perdre l’oportunitat d’adquirir patrimoni històric. En aquest sentit, les converses amb la família Frigola van començar fa dos anys. Amb la transacció, la família ha donat la documentació patrimonial a l’arxiu municipal. La compra es va formalitzar divendres 27 de juliol per un import de 378.750 euros, finançada amb 360.000 euros del romanent del 2017 i amb 18.750 euros de recursos ordinaris del consistori. Can Frigola s’afegeix als edificis d’alt valor patrimonial propietat municipal com la Sala Galà, Can Trinxeria o Can Nadal.

Al llarg de la història, Can Frigola ha estat des d’un hostal a una botiga de pa, de vi o de carn. Amb 750 metres quadrats de planta i 396 metres quadrats de pati, els usos d’aquest nou equipament municipal respondran a la necessitat creixent, destaca l’Ajuntament, de “trobar espais on oferir serveis a les persones” tenint en compte el creixement del padró dels últims anys i la manca d’espai d’alguns serveis municipals ara com la Biblioteca, l’Escola de Música o l’Escola d’Art, o els mateixos serveis tècnics i d’atenció a les persones així com de les entitats del poble.

L’actuació més immediata que s’hi durà a terme serà l’adequació de dotze places d’aparcament públic al pati de la finca, al qual s’accedirà des del carrer d’Ardenya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona