Administracions

Platja d’Aro apuja del 17% la taxa de residus domèstics

Les ordenances fiscals per al 2019, que es van aprovar dimecres amb els vots del govern, continuen fent un esforç per la contenció i mantenen congelat l’impost de béns immobles

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro apujarà del 17% la taxa de recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus urbans pel que fa als domèstiques i del 2% pels industrials. Un increment que ve donat per la pujada que han experimentat els costos del servei, com ara el que cobra l’abocador de Solius i el cànon de la Generalitat; des del 2016, el cànon de la Generalitat ha passat de 19 euros per tona a 41,30 euros, i el mateix passa amb l’abocador de Solius, que el 2016 era de 5,77 euros la tona i ara és de 49,38 euros . Aquestes quantitats, segons el govern, han obligat a fer un replantejament perquè, com es va reiterar, repercuteix en el cost del servei.

La contenció, la prioritat

Amb tot, la contenció plana sobre totes les ordenances, tret d’aquest punt, i es materialitza de manera específica i clara amb la congelació un any més amb l’impost de béns immobles –si bé linealment, perquè pot afectar de manera diferent–. A grans trets tots els impostos mantenen la tònica de congelació i aquests tenen una clara vocació social. Les ordenances es van aprovar amb els vots a favor del govern (CiU, PSC i el PP) i les abstencions d’ERC, ICV-EUiA i Ciutadans. L’oposició va optar per l’abstenció perquè els dos impostos més importants, com ara l’IBI, si bé va destacar que la base de càlcul d’aquest impost era dels més alts.

El portaveu d’ICV, Pedro Torres, va argüir que el seu grup havia optat per l’abstenció per la manca de transparència dels resultats econòmics, que han de servir per poder fer un estudi de les ordenances. Per la seva part, Montse Rovira, d’ERC, candidata a les eleccions del 2019 i que es va estrenar com a portaveu, va criticar la rígida normativa estatal que deixa poc marge a l’autonomia local. Per això, Rovira va reclamar esgotar el recorregut normatiu per intentar incloure més elements de proporcionalitat.

LA XIFRA

49,38
euros
és el preu per tona que es paga actualment a l’abocador de Solius, quan el 2016 era de 5,77 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona