Administracions

Barcelona aprova la unió dels tramvies, però sense data

El ple ratifica una declaració d’intencions per tirar endavant el projecte en espera de concretar-ne els detalls crucials

ERC encaixa agres retrets pel seu canvi de posició sobre el projecte

La d’ahir serà una data icònica per al govern d’Ada Colau quan toqui fer balanç de mandat abans de retre comptes davant les urnes. Gràcies als vots favorables de BComú, ERC, el PSC, la CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé, el ple municipal, en la seva sessió ordinària, va aprovar un dictamen que obre la porta a dur a terme la connexió de les dues xarxes de tramvia a través de l’avinguda Diagonal. Com va ratificar el secretari municipal arran d’una consulta del PDeCAT, el text acordat ahir és poc més que una declaració d’intencions de caràcter essencialment polític. Tant és així, que no parla ni de calendaris d’obra –els comuns volien començar-les el 2020– ni de pressupost, i deixa pendent de negociació un nou conveni amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que és el que haurà de posar negre sobre blanc aspectes determinants del projecte. Entre aquests, de quina manera es concreta el caràcter públic d’un servei que ara presta una empresa privada, o en quines condicions es durà a terme l’explotació un cop el Trambesòs i el Trambaix estiguin connectats gràcies a una inversió que serà eminentment pública.

En espera que tots aquests interrogants es vagin resolent amb el temps, la quarta tinenta d’alcalde, Janet Sanz, va voler donar valor a l’embranzida que va rebre ahir una actuació que, fins ara, estava en una situació de bloqueig tècnic per la falta de suports polítics. “Quan aquest ple va votar que es tanqués la Model, es va fer. I, ara, el tramvia també es farà”, va asseverar Sanz. La transcendència del fet, però, no va estalviar un debat que a estones va ser tosc i encès, molt especialment quan va tocar parlar d’ERC, formació que ha estat determinant en el desbloqueig del projecte després de molts mesos d’oposició frontal. El regidor republicà Jordi Coronas va justificar aquest viratge perquè, segons va exposar, s’han acceptat les esmenes que havien imposat a l’executiu de Colau, com ara que en el text a votar constés el compromís de redefinir els tractes en què es du a terme la concessió. “Avui (ahir per al lector) passem de les proclames a posar condicions i de la gesticulació als fets” va reblar.

L’argument, però, no va convèncer, en absolut, formacions com ara el PSC, el PP o el PDeCAT, que, obertament, van qüestionar a ERC que hi hagi diferències substancials entre el dictamen aprovat ahir i el que va ser rebutjat l’abril de l’any passat, amb el vot contrari també dels republicans. “No ha canviat res des de fa un any. Ara ja sabem, però, què ha vingut a fer el senyor Ernest Maragall: a preparar un pacte amb els comuns”, va etzibar la regidora Demòcrata Francina Vila. Una afirmació que deixa patent que la qüestió del tramvia ha aguditzat, encara més, l’escletxa que hi ha entre republicans i ex-convergents a les portes d’unes municipals.

La del PDeCAT, però, no va ser l’única veu contrària a l’obra. Ciutadans i el PP també la van rebutjar i van posar en dubte no tant la seva essència, sinó la idoneïtat de dur-la a terme en aquests moments. Així ho va resumir l’edil de Cs Koldo Blanco: “El que estem votant és si la connexió per la Diagonal ha de ser prioritària o no, si ens podem permetre els 600 milions que pot costar o destinar-los a altres actuacions de transport públic”, es va preguntar. L’anècdota, per dir-li així, es va produir al final de la discussió, quan els aplaudiments dels partidaris del tramvia van quedar ofegats pels crits que va llançar des de la tribuna de convidats l’activista Lagarder Danciu, que va acusar els comuns de no fer prou pels refugiats sense llar. Va ser expulsat per la Guàrdia Urbana.

El tramvia es farà i, si hi ha la voluntat que això ja sigui possible a partir de l’any 2020, també es farà
Janet Sanz
quarta tinenta d’alcalde
Vostès volien el titular del tramvia el 2020 i ara passem de les proclames a les condicions i el rigor
Jordi Coronas
portaveu d’erc
Ara ja sabem què ha vingut a fer el senyor Ernest Maragall, a preparar un pacte amb els comuns
Francina Vila
regidora del pdecat

Ciutadans avala no fer pactes amb l’extrema dreta

Amb la remor de fons de l’acord a la Junta d’Andalusia, on el PP i Cs han obtingut el govern gràcies al suport de Vox, el ple d’ahir va ratificar una proposició presentada pel grup d’ERC en què, entre altres punts, els partits signants es comprometen a arribar a acords amb l’extrema dreta. A més dels republicans, el text va ser votat per BComú, el PDeCAT, el PSC la CUP i Ciutadans. Durant la discussió, Cs es va endur els retrets de la majoria de formacions pel que ha passat a Andalusia, escomesa a la qual el regidor del grup taronja Koldo Blanco va replicar afirmant que el seu acord se circumscriu al PP i que, per tant, no és extensiu a Vox. També va recordar que l’independentisme català ha trobat complicitats entre els ultres flamencs. La d’ahir va ser una sessió en què el debat va donar per a molt atès que es van encadenar fins a tres plens seguits –un d’ordinari i dos d’extraordinaris– d’una durada total que va vorejar les nou hores, que aviat és dit. Per ordre cronològic, el primer dels plens que es va celebrar va ser el de l’estat de la ciutat. Un fòrum anual, aquest, on es fa un repàs de la situació de Barcelona i on ahir es va poder veure i escoltar el Xavier Trias més contundent amb l’alcaldessa Ada Colau: “Vostè és la reina de l’engany, de la demagògia; només fa que discursos buits i centrifuga responsabilitats”, va etzibar-li el cap del grup del PDeCAT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona