Administracions

TONI NAVARRO

ALCALDE DE LLAGOSTERA

“Els projectes queden aparcats”

L’ajut als veïns passa al davant de les iniciatives del pla de govern

Han de valorar, però, quines poden mantenir

Ha crescut la demanda per atendre problemàtiques amagades

La tasca dels voluntaris
L’alcalde destaca el paper dels voluntaris, “un factor importantíssim” i “l’element positiu d’aquesta crisi”. A Llagostera són un equip de 78 persones que han ajudat a repartir mascaretes o material d’ensenyament. També subratlla la unitat i la solidaritat veïnal i “la maduresa” de la població de Llagostera.

Toni Navarro, alcalde de Llagostera, remarca que ara la prioritat de l’Ajuntament són els veïns i aparcar projectes pendents.

Primer mandat com a alcalde. Com ho està vivint?
No ens imaginàvem que començaríem així el nostre mandat. Té unes conseqüències personals, per una banda, per als veïns del poble, que són els que pateixen les pèrdues, i per als que han perdut familiars ja que aquesta situació fa que el procés de dol necessari no es pugui tirar endavant. Personalment i també com a alcalde et dol. És dur. Com a alcalde veus que tot els projectes que planificaves dur a terme has de deixar-los en un calaix i prioritzar l’ajuda a la gent, absolutament necessari.
Després d’haver gestionat el primer impacte de la crisi, quines són les mesures que s’han d’activar per a després de la crisi?
Encara estem gestionant aquest primer impacte. Penso en la gestió feta amb el geriàtric per poder fer les proves, o de material. En aquest sentit, s’han unit la sort i la molt bona feina que han fet els treballadors. Hi ha residències que també fan molt bona feina però no han tingut aquest grau de sort. La veritat és que estem molt contents en aquest aspecte. Ara per ara no hi ha cap cas entre residents i treballadors. S’està demostrant amb aquesta crisi que, en l’àmbit del país, cal fer alguna cosa en relació amb els geriàtrics. S’hi han de destinar més recursos i que els empleats cobrin en funció del valor que té la seva feina. Com a alcaldes només podem opinar i pressionar, però s’haurien de canviar les coses als geriàtrics.
Ha estat una prova de foc per als serveis socials?
S’ha disparat la demanda. Perquè quan tot funciona queden amagades moltes situacions de crisi, molts problemes. I amb el coronavirus aquests problemes s’han fet visibles a través dels serveis socials, que són els que ho han de cobrir. Vull destacar també la feina espectacular que fan Càritas i el Banc d’Aliments. És un front que se’ns obre. Hi era però estava amagat.
Alguna problemàtica concreta en el cas de Llagostera?
El problema de l’habitatge no estava amagat i no és només del municipi sinó de país, i s’haurà de fer també alguna cosa en l’àmbit nacional. El problema era evident i ara continua. Com que no hi ha desnonaments, ara està més amagat que mai. El problema de recursos alimentaris ha crescut de manara important. En aquest sentit, des de l’Ajuntament hem incrementat en 5.000 euros l’aportació a Càritas, que era de 10.000 euros. S’hi estan canalitzant també les ajudes de particulars i és important de valorar-ho. Hem reunit el consell de promoció econòmica per a ajudes a comerços, empreses i autònoms, i el consell social, en el qual hem detectat amb els tècnics les necessitats. Hem aprovat una partida total, incloent-hi l’increment a Càritas, de 100.000 euros. Això fa que tots els grans projectes quedin en un segon terme. Hem de valorar, però, quines iniciatives podem mantenir. Per damunt de qualsevol projecte hi ha les persones i les seves necessitats.
Què en pensa, dels límits pressupostaris que tenen els ajuntaments?
Si se’ns permetés utilitzar romanent podríem tenir més llibertat de moviments per ajudar. Has de fer números per no haver de generar dèficit, ja que en la següent anualitat ho hauries d’equilibrar, i no obligar a fer retallades d’inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona