Administracions

SOS Costa Brava farà pressió als ajuntaments per protegir el litoral

Dos anys després de la seva creació, veu insuficient el que s’ha avançat legislativament

Creu que l’Observatori del Paisatge és una eina clau

La plataforma SOS Costa Brava, dos anys després de la seva fundació, va anunciar ahir, a peu de duna, als terrenys de l’antiga estació de Radio Liberty, a Pals, que intensificarà la seva pressió als ajuntaments per continuar avançant en la protecció del litoral. Un projecte que gira sobre dues grans fites: la restitució de la zona de Radio Liberty, en la qual, tret d’enderrocar les antenes, no s’ha fet res més en prop de quinze anys, i l’Observatori del Paisatge, una eina aprovada pel Parlament de Catalunya, que creu indispensable per assolir els seus objectius de preservació. Un treball que no és poca cosa, ni de bon tros. Aquest “dic de contenció”, que ha de fer pressió sobre els ajuntaments, és una necessitat, perquè molts han aplicat mesures, si bé insuficients, mentre que altres no han fet gairebé res.

L’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, va dir que des d’avui se centraran molt especialment en tres municipis del Baix Empordà, els quals van quedar fora del pla director. Ribot no va tenir problemes a posar-hi noms i, fins i tot, qualificacions: Palafrugell, Palamós i Castell-Platja d’Aro, dels quals va dir que “no tenen cap mena de sensibilitat pel medi ambient”. En el cas de Palamós va valorar directament que es tractava d’un ajuntament “autista”, que ni es molestava a respondre a les seves peticions.

SOS Costa Brava també reclamarà la modificació de planejaments en municipis on el pla director és “manifestament insuficient”, com pot ser el cas de Llançà, Port de la Selva i Begur.

D’aquí, i segons van explicar ahir a Pals, municipi que els va veure néixer ara fa dos anys, la importància de l’Observatori del Paisatge, que començarà a caminar el 28 de setembre amb la celebració d’unes jornades que tindran lloc a l’hotel de Belvédère, a Cervera de la Marenda, al Rosselló. Des de l’entitat es valora com un gran pas endavant la creació d’aquest organisme, que ha d’adquirir sòl per preservar-lo. El conservatori s’ha inclòs dins la llei de protecció i ordenació del litoral –aprovada a finals del mes de juliol passat pel Parlament–. La Generalitat, segons es recull en el mateix articulat de la llei, té un any per crear-lo.

LA FRASE

Intensificarem la pressió per salvar els últims retalls de boscos i pinedes de primera línia de mar
Eduard de Ribot
advocat de la plataforma sos costa brava

El repte pendent de Radio Liberty

Els terrenys de l’antiga Radio Liberty, amb les seves 33 hectàrees, fa una quinzena anys que estan abandonats, d’ençà que es van fer volar les antenes que havien format part de l’estampa de la platja. “Ara el que cal és passar a l’acció; és el moment de fer petites inversions per recuperar l’ecosistema i integrar-lo al Parc Natural del Montgrí”, va dir el portaveu de Salvem la Platja de Pals, Lluís Sanz. Diferents membres de les entitats adherides a la plataforma van fer una passejada pel sistema dunar per destacar la seva importància.

SOS Costa Brava va néixer fa dos anys a Pals. Ahir, i per celebrar aquesta data, membres de la plataforma han tornat al municipi. Ho han fet també per reivindicar que l’entitat continua “ben viva”, i que allà on no han arribat ni la moratòria ni el pla director de revisió de sòls no sostenibles, SOS Costa Brava hi serà “per evitar que l’urbanisme trinxi el litoral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona