Administracions

Arbúcies vol ajuts per les destrosses del ‘Glòria’

L’alcalde les valora en 1,3 milions i diu que estan farts de picar a les portes de les administracions superiors

L’Ajuntament d’Arbúcies està en una situació crítica més de mig any després del temporal Glòria. La quantitat més important d’aigua va caure precisament en aquest municipi i això va provocar un gran nombre de destrosses en tot el municipi. L’alcalde, Pere Garriga, ha assegurat que de moment les factures que l’Ajuntament haurà de pagar pugen fins als 1,3 milions d’euros, una xifra que representa “el 20% de tot el pressupost municipal”. Per això ha demanat ajuda a les administracions supralocals. Garriga ha recordat que setmanes després del temporal es van reunir amb els ajuntaments afectats per garantir-los ajudes, però aquests diners no han arribat. “Estem picant a totes les portes, però no hi ha manera”, ha lamentat.

El municipi d’Arbúcies va ser un dels més damnificats pel temporal, ja que s’hi van registrar 560 litres per metre quadrat en 30 hores. Això, sumat a l’orografia del municipi, va comportar que alguns carrers quedessin plens de terra o que la riera s’emportés part del clavegueram. L’aigua també va afectar bona part del mobiliari públic i parcs infantils. Algunes empreses instal·lades als polígons industrials van quedar totalment incomunicades.

L’alcalde ha recordat que en el cas d’Arbúcies els 1,3 milions de destrosses són afectacions en equipaments municipals i, per tant, diners que haurà d’abonar el consistori. Per això ha demanat al govern espanyol i a la Generalitat que diferenciïn entre les despeses municipals i les d’altres administracions.

Garriga ha recordat que poc després del Glòria, els dos governs es van comprometre a ajudar els consistoris. “Aquesta grandiloqüència que no patíssim, ara s’ha de veure”, ha desafiat. El que sí que ha agraït l’alcalde és la col·laboració “en petita mesura” de la Diputació. Entre això i les actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Ajuntament calcula arribar al “20% de totes les despeses”.

Per aquest motiu, Pere Garriga ha anunciat que l’Ajuntament ha hagut d’aturar totes les obres i els projectes previstos en el capítol d’inversions del pressupost municipal. Però, malgrat haver paralitzat les inversions, “ni així arribem” al total. Per altra banda, ha insistit que cal donar més diners a “qui més hagi patit” el temporal”.

Diferents tipologies d’ajudes

L’alcalde s’ha mostrar obert a parlar de tres tipus d’ajudes diferents. Per un costat veuria amb bons ulls que els donin una subvenció per pagar les despeses generades per la reparació de les destrosses. Per altra banda, també està d’acord a acceptar que una altra administració assumeixi el cost de la reparació. Per últim ha recordat que hi ha la possibilitat d’augmentar l’endeutament municipal. Aquesta tercera opció no és la favorita de Garriga, però està disposat a acceptar-la amb l’objectiu de poder pagar totes les factures que té l’Ajuntament sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona