Administracions

JORDI SOLER

ALCALDE DE CALONGE I SANT ANTONI (JUNTS PER CALONGE I SANT ANTONI)

“Hem deixat les sigles de partit de banda”

L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, anuncia un pla de xoc per fer front a la Covid-19 com a prioritat del nou govern

Justifica la moció de censura per la “falta de lideratge” i la “inoperància” d’ERC i Avancem

Humanisme competitiu
Jordi Soler i Casals (1960) és un advocat amb una gran afició per les humanitats, que explota moltes vegades en les seves lacòniques intervencions als plens, i encara més si els presideix. Un dels seus atributs és l’extremada tenacitat, que el porta a ser molt competitiu. Té aversió per la feina mal feta i, també, per la gent amb poca paraula i que no cuida les formes. Si cal anar a parlar amb ell, millor anar-hi amb les idees clares, fer exposicions curtes i tenir els projectes definits. Segurament per tot això té aquell fi, i també lacònic, punt d’ironia.
La situació era extremadament greu, amb un poble que anava a la deriva, sense lideratge polític
L’Ajuntament estava desballestat i amb un govern inoperant
Ens uneix la voluntat de tornar a posar el nostre municipi en el camí de l’excel·lència

Jordi Soler (Junts per Calonge i Sant Antoni) ha arrabassat, amb un pacte amb el PSC, el PP i Republicans, l’alcaldia a Miquel Bell-lloch (ERC), que estarà a l’oposició amb el seu fins ara soci, Avancem, i la CUP. Soler explica les claus del pacte i les prioritats del nou govern, centrades a aplicar un pla de xoc contra la Covid-19.

Parli’m de la moció de censura i del pacte de govern. Un pacte, per cert, que en vostè no és cap novetat, perquè ja ha governat amb el PSC i el PP.
Sobre el pacte, el govern d’ERC i Avancem hauria de reflexionar. Com és que nou regidors de forces polítiques tan diverses com ara Junts per Calonge, el PSC, el PP i Republicans arriben a posar-se d’acord?
M’ho explica?
Doncs és molt senzill, hem hagut de deixar les sigles dels partits de banda per fer front a una situació extremadament greu, amb un poble que anava a la deriva sense lideratge polític i sense capacitat de gestió.
Ho planteja com a molt dramàtic, no?
Ho és. Miri, l’’Ajuntament estava desballestat, amb un amb govern inoperant i en crisi permanent. És això el que ens uneix, la voluntat de canviar el rumb i tornar a posar el nostre municipi en el camí de l’excel·lència. El vam deixar que era un referent a la Costa Brava centre; un poble que era l’enveja de molts municipis del nostre entorn. I només en quinze mesos el govern presidit per Bell-lloch ha aconseguit desballestar-lo, i deixar Calonge i Sant Antoni a la deriva.
Centrem-nos, doncs. Com qualificaria el govern del republicà Bell-lloch i Elisenda Pérez, en què també havia estat Norbert Botella?
Crec que ha estat un dels governs més inestables que ha tingut Calonge i Sant Antoni; un govern que neix en minoria, del qual al cap de pocs mesos ja dimiteix la primera tinenta d’alcalde i, poc després, un dels seus socis plega cansat que el menystinguin. Han estat en crisi permanent i no han tirat endavant projectes propis; un govern en contínua discussió i amb la mirada posada només a destruir els projectes anteriors i fer una purga de personal de l’Ajuntament que havien etiquetat com a contraris al seu govern. Una actitud molt poc intel·ligent.
Vostè em comenta que han posat els interessos del poble al davant. Un clàssic. Ara, no em negarà que els membres d’aquest pacte tenen el seu caràcter, alguns més que d’altres i que, a més, tindran de remor de fons el mantra permanent del procés.
Sí, però el nostre acord té com a eix central Calonge i Sant Antoni. Aquesta és la nostra preocupació, i dedicarem tot el nostre esforç a resoldre els problemes de la ciutadania i a millorar el municipi. En els temes d’abast nacional cada grup té llibertat, tal com vam fer en l’anterior mandat. Pel que fa al procés, no crec que jo pugui ser sospitós de segons què; recordi que soc l’única persona del municipi que encara és a la llista d’investigats per la fiscalia per l’1 d’octubre.
Com té pensat el cartipàs?
El cartipàs ja està pràcticament enllestit i el meu objectiu és que es pugui fer un ple de cartipàs de manera immediata. No hem vingut a perdre el temps i sabem que la situació és urgent, de manera que ens hem posat a treballar ràpidament. El nou govern té persones molt capacitades i amb ganes de remar en la mateixa direcció, estic convençut que aconseguirem tornar a situar Calonge i Sant Antoni al lloc que es mereix.
Relleu a l’alcaldia abans de final de mandat?
Ara no és el moment de parlar-ne.
Tornem a la gestió, doncs. Els caldrà realment fer un gir copernicà a l’Ajuntament, com indica?
Sense cap mena de dubte. Ens cal canviar unes inèrcies negatives i aconseguir fer, com diu, un gir de 180 graus per tornar a posar el municipi en el camí de l’excel·lència. No serà fàcil, perquè ens hem trobat un ajuntament en una situació complexa.
Com ara quina?
Durant el mandat de l’anterior govern d’ERC i Avancem, li recordo que fins a set tècnics superiors han marxat de l’Ajuntament disgustats per la gestió i les maneres. També ens hem trobat una caixa més buida. El juny de l’any passat, quan vaig deixar de ser alcalde, a la caixa de l’Ajuntament hi havia més de vuit milions d’euros. Ara ens trobem que a les arques municipals hi ha poc més de cinc milions. Estem analitzant què ha passat. El que està ben clar és que aquests diners no s’han destinat ni a inversions ni tampoc han revertit en la ciutadania.
Aquest relleu a l’equip de govern, a la pràctica, no deixa de recuperar un projecte que havien desplegat, però ara amb el PP i Republicans. Quina és la prioritat?
Un pla de xoc potent per fer front a la crisi de la Covid-19. El tenim molt treballat, i des d’ara fins a finals d’any quedarà del tot enllestit i recollirà propostes a tots nivells, des dels punts de vista social, econòmic, tributari i sanitari, entre d’altres. Aquí hem de destinar gran part dels recursos i els esforços, però sense deixar de banda altres projectes.
Com ara quins?
Com el castell de Calonge, que ha de ser el catalitzador per revitalitzar el nucli antic, o projectes vinculats a Smart City per tornar a ser un referent en l’àmbit de les ciutats intel·ligents.
A banda de la Covid, l’anterior equip de govern no ho ha tingut gens fàcil. Li recordo el temporal ’Glòria’?
De temporals en els anys que he estat alcalde n’he viscuts molts, a banda de nevades i inundacions, i hem demostrat que sabem gestionar aquestes crisis. Però per fer-ho cal capacitat i voluntat de treball. La Covid-19 és clar que és una situació molt complexa, però ja des del primer moment nosaltres abans del confinament, vam fer propostes concretes per fer-hi front. Durant els darrers mesos des de l’oposició hem proposat mesures molt treballades, davant la inoperància del govern. Hem demanat que s’augmentés el nivell de despesa per fer front a la crisi i ajudar els que més estan patint, hem proposat mesures fiscals i ajuts concrets a persones i empreses, però l’anterior govern no ens ha volgut escoltar. La seva actitud era més aviat la de qui dies passa anys empeny. Una crisi com la que vivim necessita lideratge polític, capacitat de gestió, il·lusió i ganes de treballar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona