L'àrea metropolitana promou un model únic de guingueta

Està format per dos cubs i duu incorporada una pèrgola que aporta ombra i un petit porxo. És el prototip que la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (MMAMB) ha presentat –els ha dissenyat l'empresa Microarquitectura– amb la intenció que totes les poblacions costaners entre Montgat i Castelldefels les incorporin a les seves platges amb la voluntat d'unificar les guinguetes. Aquestes senzilles construccions, que es desmuntarien en acabar la temporada estival, tant poden albergar guinguetes i lavabos com punts de primers auxilis i vestidors per a discapacitats. El color de les parets pot variar en funció de l'ús.

El gerent de la MMAMB, Ramon Torra, va manifestar ahir que aquest model «en principi s'estendrà a tots els municipis», tot i que això depèn, segons Torra, del finançament necessari per a la construcció i de si els ajuntaments hi estan interessats. Respecte de la inversió necessària, que Torra no va precisar, la Mancomunitat està negociant amb la Diputació, responsable dels serveis de la Creu Roja. I pel que fa a les guinguetes amb serveis de menjar i beguda, això depèn de les administracions locals. «Oferirem aquest prototipus als ajuntaments perquè els paguin com vulguin», ja sigui directament o a través de les empreses a qui donin la concessió per explotar comercialment els establiments. Depenent d'aquests factors, les guinguetes unificades «s'estendran més o menys ràpidament», segons Torra.

Un altre equipament que la Mancomunitat va presentar ahir, i que també es vol implantar a les platges a partir de l'any vinent. és un monòlit de senyalització que combina la informació fixa amb la variable. El senyal incorpora el nom de la platja, el color de la bandera que avisa els banyistes de l'estat del mar i la presència d'eventuals factors de perill, com ara meduses o elements indesitjables a l'aigua. Un element que sí s'ha començat a implantar enguany al litoral metropolità és una nova paperera amb una boca més ampla per facilitar la deposició de deixalles. A més, incorpora un cendrer perquè els fumadors hi puguin apagar les burilles abans de llançar-les a la paperera. Aquest model anirà substituint progressivament les papereres que s'hagin de canviar per unes de noves.

El litoral metropolità té 30 quilòmetres de platja repartits en els municipis de Castelldefels. Gavà, Viladecans, el Prat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. Cada estiu rep 14 milions de banyistes, que gaudeixen de 250 hectàrees de sorra. 50 persones treballen en la neteja de les platges amb l'ajuda de sis garbelladores mecàniques i tres de manuals. A més de recollir la brossa, aquests operaris s'ocupen del manteniment del mobiliari. En els 30 quilòmetres es reparteixen prop de 1.000 papereres, 300 dutxes i rentapeus, 19 àrees de joc i 45 cabines sanitàries. Els socorristes vigilen les platges amb 16 torres i 31 cadires de vigilància. Hi ha 20 quilòmetres de balises per al bany i 7,5 quilòmetres de passeres de fusta.



Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona