Administracions

Els pobles petits recorden que els regidors no cobren

Els alcaldes de municipis gironins de menys de 150 habitants no entenen la mesura i tampoc creuen que reduir el nombre de regidors faci estalviar

No volen que els facin perdre autonomia i identitat

Els ajuntaments de pobles de menys de 150 habitants de les comarques gironines alerten que les mesures anunciades pel govern espanyol per reduir un 30% el nombre de regidors dels municipis no serviran per estalviar en el seu cas. Algunes de les frases que van pronunciar ahir els alcaldes van ser: “no té cap sentit”, “van a les palpentes”, “serà un desastre absolut per als ajuntaments petits” o “és un error”.

La majoria d'alcaldes consultats recorden que en municipis petits els alcaldes i regidors no cobren per fer la feina que fan i, per tant, que la reducció no tindrà cap efecte. Els que tenen cinc regidors creuen que si s'aplica la mesura es quedaran amb tres regidors, però els que ja en tenen tres no saben què passarà. Es queixen que no en saben cap detall i que tot el que saben els ha arribat pels mitjans. Esperen que la lletra petita no els afecti com creuen.

“Si ens quedem amb tres regidors serà molt poc representatiu i perdrem autonomia, diu l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas. “A veure què passa, però d'entrada no ho veiem bé i no servirà per estalviar res”, deia ahir l'alcalde de Susqueda, Joan Mercader. “No ens han dit res oficialment però ho veiem molt malament. Aquí no cobra ningú”, deia també l'alcalde de Vilaür, Joan Farreró.

Tots els alcaldes consultats ahir estan d'acord que en el que sí que tindrà efectes l'anunci del president espanyol, Mariano Rajoy, és en la seva autonomia municipal i que no puguin decidir res des de la proximitat. Els alcaldes coincideixen també que si se'ls treuen segons quines competències el servei al ciutadà hi perdrà. Tot i això, estarien d'acord que alguna altra administració superior s'ocupés de la gestió de serveis que asseguren que no poden assumir perquè no tenen recursos.

Evitar desaparèixer

Els alcaldes diuen que lluitaran perquè les decisions del govern espanyol no acabin significant l'eliminació dels ajuntaments petits. Defensen la importància del servei de proximitat que donen els ajuntaments als veïns. En aquest sentit, l'alcaldessa de la Vajol, Dolors Manzanera, explicava: “Ens treuen llibertat i ens redueixen autonomia. Jo sóc partidària de defensar el territori autònomament. Estem d'acord a mancomunar serveis però estem parlant de perdre competències i em preocupa.” L'alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, parlava ahir també de la idea de “centralisme absolut” que demostra el govern espanyol i deia: “Hem de defensar la identitat municipal i recordar que els ajuntaments són l'administració que més bé funciona en aquest país.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona