Administracions

Pressupost de la Paeria amb més despesa social

Llum verd als comptes del 2016 del PSC amb el suport d'ERC i Ciutadans

Ampli consens per reforçar partides de pobresa energètica, la targeta social i els microcrèdits

Cap sorpresa, debat sense estridències i control horari. El ple extraordinari del pressupost de la Paeria, de quatre hores de durada, va acabar amb uns comptes que sembla que van satisfer a tothom. Ciutadans i ERC van votar a favor de l'expedient del PSC, que ha modificat fins a 60 partides per incloure gairebé totes les exigències de les dues formacions, incloent-hi la municipalització del serveis ara externalitzats, com la zona blava, la grua, el dipòsit de vehicles i, el més cridaner, la fundació del teatre de la Llotja. Aquests canvis també han inclòs esmenes de CiU i el PP, fet que ha afavorit les seves abstencions i, per tant, només la Crida-CUP i el Comú de Lleida van rebutjar el pressupost, tot i que també algunes de les seves demandes s'han inclòs en el document final, que puja a 156.739.178 euros.

El to baix del debat es deu, segons explicaven alguns regidors consultats, al cansament després de moltes hores i dies de reunions, negociacions i intercanvis de documents. A l'hora del ple, ja estava tot clar i molt parlat. Tots es van felicitar pels amplis consensos, cosa també poc habitual en aquesta nova Paeria de set grups.

El consens més gran, però, va ser en el caire social que s'ha volgut donar als comptes, tot i les limitacions de finançament, els impagaments i les retallades d'altres administracions i el deute municipal controlat (d'un 58% dels ingressos corrents) i descontrolat de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), d'uns 70 milions.

Tot i això, s'han reforçat les partides de microcrèdits, dels ajuts als emprenedors i al desenvolupament de barris degradats, de les mesures contra la pobresa energètica i de la creació d'una targeta social amb ajuts en transport, factura de l'aigua i descomptes en activitats culturals. Fins i tot, la Paeria assumirà beques de menjador escolar que el consell del Segrià no pot assumir per manca de diners.

El president de la FAV, Toni Baró, va intervenir en el ple per reclamar més suport als barris.

Crítiques al finançament d'inversions venent solars

La principal discrepància entre l'equip de govern i l'oposició rau en el sistema de finançament de les inversions, que seran de 8,5 milions d'euros. Aquestes es pagaran amb l'estalvi que la Paeria pugui generar amb la venta de solars. Aquí és on l'oposició desconfia. I amb motius. Des de fa anys es pressuposten d'entre tres i quatre milions d'ingressos per la venda de patrimoni i amb prou feines s'aconsegueixen recursos. El projecte de pressupost preveia 5,5 milions per aquest concepte i, al final, amb les modificacions dels grups que han elevat la despesa, aquesta partida serà de 6,6 milions. Segons el PP, enguany només s'han ingressat 140.000 euros en vendes de sòl, i, segons el Comú, no s'ha venut ni un sol metre quadrat. En tot cas, poca cosa.

A aquestes inversions per 8,5 milions (inicialment eren 7,9), s'hi hauran d'afegir tres milions més de concessionàries, sobretot d'Aigües de Lleida.

De la resta, cal destacar el vial per connectar l'N-II amb Bordeta i Magraners, la recuperació del parc de les Basses, la millora del carrer Monterrey al turó de la Seu Vella, el començament del nou museu Morera i la recuperació de l'antic call jueu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona